Afstand: 14 kilometer

Waar: Hattem (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een wandeling met een stukje door het bos, de uiterwaarden van de IJssel en terug door het bos.

p1010354

Hattem ligt op het randje van bos- en rivierenlandschap. Vandaag een wandeling uitgezet die deze twee landschappen combineert. Vol goede moed het startpunt van de wandeling net buiten Hattem gelegd. Met de veters van de nieuwe wandelschoenen niet te strak aangetrokken op pad gegaan. Via een paar bospaden wordt de bewoonde wereld bereikt en gaat de wandeling in de richting van het Apeldoorns kanaal, langs de sluis en in de richting van de uiterwaarden. Even een blik over de schouder geworpen en tussen het groen door is de kerktoren goed te herkennen. Wel te ver weg om te zien hoe laat het nu is. Gelukkig heeft iedereen vandaag de tijd aan zichzelf.

Wanneer de verharde weg een grindpad wordt zijn de oevers van de IJssel goed te zien. Ondertussen trekken er dreigend donkere wolken samen. Als dat maar goed gaat. Gelukkig is er in de wandeling een paraplu mee gegaan. De dreigende wolken en de zon die nog haar best doet zorgen er voor dat het gras er onnatuurljk groen uitziet. Net iets groener zelfs dan dat van de buurman.

p1010361

De wandeling gaat langs de camping en weer in de richting van de dijk. Zo nu en dan heeft nog iemand de moed om een blik op de wolken te werpen. Deze worden steeds dreigender. Als er nu water naar beneden komt is het maar de vraag of we het onder de paraplu droog houden.

Als de dijk bereikt wordt vallen ook de eerste regendruppels. Bij het informatiecentrum van het waterschap hangt een grote luifel. Vandaag is het een redding voor wandelaars. Onder de luifel wordt de korte maar hevige regenbui afgewacht. Als de zon na vijf minuten alweer doorbreekt kan de wandeling worden voortgezet. Boven op de dijk is er een mooi uitzicht op de kolk. Vandaag staan er twee reeën in het veld.

p1010385

De wandeling volgt een stukje de dijk en slaat dan het kloosterbos in. Het is hier en daar wat hink-stap-sprong om de plassen heen maar het lukt om met droge voeten de andere kant van het bos te bereiken. Nog een stukje fietspad in de richting van Hattem en dan komt de finishlijn van de wandeling alweer aardig in zicht. Nog een laatste slinger door het bos en dan opgelucht adem halen: we zijn er.

Lekker gewandeld, maar voor het eerst sinds lange tijd weer een blaar gelopen. Geen goed idee om veertien kilometer te gaan wandelen op nieuwe schoenen.

Ps. Onderweg is er wel een rustpunt, maar die is op zondag gesloten. Jammer van de gemiste koffie met appeltaart.

Facebooktwitter