Afstand: 6 kilometer

Waar: Gennep (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een leerzame wandeling. Vanuit het centrum van Gennep naar Vesting ‘t Genneperhuis. Waar vroeger de vesting heeft gestaan kun je op het uitkijkpunt mooi over het landschap uitkijken. Ondanks dat het veel heeft geregend toch voor het laarzenpad gekozen. Was goed te doen op de gewone sportschoenen. Grootste uitdaging was het oversteken van een kleine modderpoel net voor Gennep.

DSC_0448

Vandaag geleerd dat Gennep door de Romeinen is gesticht op het kruispunt van twee wegen en dat je rustig met tachtig kilo aan prikkeldraad kunt gaan hangen zonder dat het draad breekt. Aan welk van de twee weetjes je het meest hebt, ben ik nog niet helemaal uit.

Vanuit het centrum van Gennep is er een korte wandeling uitgezet naar Vesting ‘t Genneperhuis. Eenmaal op het zandpad wandel je al gauw het gebied van Staatsbosbeheer in. Langs het pad staan verschillende informatieborden over de geschiedenis van Gennep. Mijn favoriet is de eerste over de romeinse uitkijktoren. De schrijver weet zeker dat die er heeft gestaan hoewel alle bewijzen zijn verdwenen. Aan het eind van het zandpad liggen nog stukken van de vestingmuur als bewijs van de oude vesting. In de moderne tijd is er een uitzichtpunt gemaakt. Vergeten de treden te tellen maar het is geen enorme klim. Dan blijkt wel dat zo in juli hier wandelen in korte broek met de kniehoge brandnetels niet het beste idee van de dag is.

DSC_0453

Vanaf het uitzichtpunt kun je mooi wegkijken over het landschap waar de Maas gestaag door heen trekt. Tijd om de route te vervolgen. De route steekt de Niers over en daarmee komt de route op een beslispunt: kies ik voor de uitdagende laarzenroute hoewel ik gewone sportschoenen aan heb of voor de veilige route via de verharde weg.

DSC_0462

Het wordt de eerste optie. Binnen tien meter is het al twijfelen, de grond is drassig maar gelukkig niet drassig genoeg om de voeten al nat te krijgen. Dus toch maar doorlopen. De rest van het laarzenpad is zelfs na alle regen van de afgelopen weken goed te doen op de gewone sportschoenen. Halverwege het pad kan nog een keer naar de verharde weg worden over gestoken, maar omdat het zonnetje lekker schijnt toch maar gewoon door het gras blijven lopen.

Net voor het eind van het veld buigt het pad toch af richting de verharde weg. Dat blijkt een verstandige keuze te zijn. Iets verder is te zien dat het gras nog net boven het water uit komt.

Een klein eindje verderop wacht de grootste uitdaging van de dag: het pad is zo modderig dat het nagenoeg onmogelijk is met droge voeten de overkant te bereiken. Er zit niets anders op om met een soort hink-stap-sprong een weg te zoeken langs de minst natte stukken. Het prikkeldraad aan de kant van het pad blijkt van onschatbare waarde te zijn. Het is het enige beetje steun dat er te vinden is tijdens de glibberende oversteek. Je kunt er zelfs aan hangen.

Zonder modder in de sokken en bovenop de schoenen lukt het niet de de overkant te bereiken, maar gelukkig niet uitgegleden, dus de schade is te overzien.

Nog de laatste kilometer voor het centrum van Gennep weer bereikt is. Lekker gewandeld.

Facebooktwitter