Afstand: 11 kilometer

Waar: Scherpenberg (bij ‘t Harde, Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: een afwisselende wandeling door het bos en langs een paar vennetjes.

DSC_0333

 

We parkeren de auto op de parkeerplaats vlakbij “Scherpenberg”. Het is onderdeel van het “Geldersch landschap & Kastelen” (voor meer informatie klik hier). Een prima plek om te gaan wandelen op een zondagmiddag in oktober.

We volgen eerst een stukje van het verharde fietspad en het paardenpad. Om de drukte te ontwijken slaan we het eerste brede zandpad rechts in. Na een paar honderd meter moeten we de N309 oversteken of omdraaien. We besluiten de weg over te steken. Een klein obstakel aan de andere kant van de weg, veel militair oefenterrein. Maar met een beetje geduld zijn er toch paden te vinden waar gewandeld mag worden.

Na het oversteken van de weg en het struinen over een beetje overgroeid pad komen we bij een brede zandweg uit. We besluiten links af te slaan, niet omdat het het mooiste stuk van de wandeling is, maar wel omdat we zon vol de zon op het gezicht hebben.

We wandelen zo een heerlijk stukje in de herfstzon. Bij het eerste pad wat vrij is voor wandelaars, besluiten we toch de drukke zandweg te verlaten en de rustige bospaden weer op te zoeken. Na een paar omzwervingen vind we een smal pad wat we besluiten te volgen, het slingert het door het bos en na een paar onverwachte wendingen staan we voor een klein bosvennetje. Met nog een vennetje net aan de andere kant van het bospad is het een heel ander deel van het bos geworden.

We maken een paar foto’s en volgen het smalle bospad verder. Een paar bochten verder staan we weer bijna op hetzelfde punt uitgekomen als waar we het smalle bospad zijn ingestoken. Als we even op het kaartje kijken blijkt dat de wandeling van vandaag ook weer een klein, zo op de kaart overbodig, rondje te hebben. Maar zonder het rondje van vandaag zouden we de bosvennetjes gemist hebben.

We vinden een ander bospad om de wandeling verder te vervolgen. Sommige bomen beginnen al van kleur te verschieten. Maar vandaag zijn de vossenbessen het beste bewijs dat de herfst nu wel heel dichtbij is.

DSC_0339

Mooi in de zon komen de rode bessen goed uit tegen de groene blaadjes. We wandelen verder en komen weer bij de N309 uit. Deze steken we nog een keer over en komen zo in ieder geval weer aan de kant van het bos terecht waar we de auto hebben achter gelaten.

Nog even hebben we de schrik van de dag. In de kanten van het bospad is duidelijk te zien dat de zwijnen op dreef zijn. Het gekraak van een verrotte boom in de wind, blijkt een goede imitatie te zijn van een zwijn en doet ons even opschrikken. Altijd op blijven letten.

We maken nog een paar slingers door het bos inclusief een klein stukje hei. Hier staan in de zon nog een paar bloemen vol overgave te bloeien. We controleren nog even het gps-apparaat om te kijken of het nog ver naar de auto is. Het is nog maar klein stukje voor we het rondje hebben afgemaakt.

DSC_0342

We stappen dus nog een stevig door en na tien minuten zijn we op de parkeerplaats waar we de wandeling zijn begonnen.

Ps. onderweg is er geen mogelijkheid om op een terrasje een kopje koffie te drinken. We zijn wel een paar bankjes tegen gekomen.

Facebooktwitter