Afstand: 13 kilometer

Waar: Hattem (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

DSCF0017

Op het zonovergoten terras van bakkerij “de Hoop” begint een rondje door de uiterwaarden van Hattem. Eerst nog een lekker kopje koffie (met Hattemer brok, een lokaal beroemd dik stuk koek dat naar speculaas smaakt) en dan gaan we op weg.

De route gaat langs de molen van Hattem. Omdat er vandaag niet genoeg wind is, staat de molen stil. Na een klein stukje door de binnenstad (Hattem heeft stadsrechten sinds 1299 dus is een echte stad) steken we bij de stoplichten over en lopen (linksaf) meteen al de uiterwaarden in.

Eerst de weg een heel eind gevolgd met aan beide kanten weilanden en een paar boerderijen. Soms is de IJssel heel even tussen het groen door te zien. Een gebouw dat zeker niet over het hoofd te zien is, is de oude IJsselcentrale. Over schoonheid valt te twisten, maar het is op z’n minst een markant gebouw.

DSC_0018

De verharde weg gaat na een paar kilometer over in een onverharde weg. Het is een doorgaande weg (even getwijfeld of het privéterrein is, maar we gokken het erop) en loopt parallel aan de rivier die vanaf hier goed te zien is.

De weg maakt een paar bochten en gaat langs een camping aan de linkerkant, waardoor het zicht op de rivier even ontnomen wordt. Na nog twee bochten komt het zandpad weer in de buurt van de rivier. Vanaf hier zijn verschillende kleine strandjes te zien, waar vissers hun hengel hebben uitgeworpen en koeien aan de overkant aan het pootjebaden zijn.

Het zandpad wordt vervolgd tot de verharde weg met een klein klimmetje naar boven, de dijk op. De route slaat rechtsaf, richting het “Veluwe gemaal”. Hier is voor dorstige fietsers en wandelaars een water(afs)tappunt. De dijk wordt gevolgd langs een paar kolken, nog meer koeien en buigt dan naar links af.

De route gaat een stukje onder de bomen door (het Kloosterbos). Op het kruispunt wordt rechts afgeslagen en gaat het verder langs het “Apeldoorns kanaal” richting de sluis en Hattem. Bij de sluis wordt het water niet overgestoken (het is wel even leuk om bij de brug bij de sluis naar het hoogteverschil van het water te kijken). We volgen het fietspad (dus pas op voor fietsers), met het kanaal aan de linker hand.

Na ongeveer een kilometer verlaat de route de dijk en wordt na een paar honderd meter weer een grindpad. Dit pas slingert tussen de weilanden door, over een houten brug en houdt het kanaal nog steeds aan de linker kant.

DSC_0032

Net om een bocht naar links komt het fraaie silhouet van Hattem weer in zicht. De kerktoren steekt herkenbaar boven de rest van de daken uit.  Aan het eind van het grindpad weer linksaf en over de brug. Bij de stoplichten de weg weer overgestoken en via de binnenstad van Hattem weer richting de bakker. Na een wandeling van 14 kilometer is het tijd voor (koffie met) gebak.

PS. onderweg zijn er een paar rustpunten, waar in veel gevallen wat gedronken kan worden.

Facebooktwitter