Afstand: 13 kilometer

Waar: Boerhaar (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Boerhaar is niet een stad van wereld formaat, maar je kunt er toch de verkeerde kant opgestuurd worden. Eenmaal de route gevonden, is het een afwisselende wandeling deels over het asfalt en deels over smalle zandpaadjes. Verrassende wandeling door een heel rustig deel van Nederland.  Wandel je in juni dan zijn er aan het eind van de wandeling verse aardbeien te koop.

boerhaar 1

Voor de wandeling vandaag op zoek gegaan naar een wandeling die niet veel door het bos gaat. Salland is dan een uitstekende bestemming. Nog wat verder de zoekcriteria aangescherpt en dan komt Boerhaar (tegen Wijhe aan gelegen) als optie naar voren. De wandeling die gevonden wordt, begint naar goed gebruik in het centrum, in de schaduw van de kerktoren.

De navigatie brengt ons zonder problemen naar het startpunt (voor de navigatie: Boerhaar 16 in Boerhaar). Nog even alle informatie op het informatiebord doorgenomen. Om de route te kunnen volgen moeten we de ‘” bordjes met de voetjes”  zien te vinden. Na 5 meter wandelen blijkt dat dit toch minder eenvoudig is dan gedacht. In de verste verte zijn er geen bordjes met voetjes te vinden.

Blijkbaar zien we er hopeloos genoeg uit om door een bewoner geholpen te worden. Volgens de aanwijzingen moeten we het water over in de richting van Wijhe. Bij het eerste viaduct slaat toch de twijfel toe. dit kan niet goed zijn. We besluiten de route te laten voor wat die is en met de hulp van het gps-apparaat een rondje te gaan wandelen.

Over het pas gemaaide gras langs de wetering laten we Boerhaar achter ons. Dan blijken we toch ineens op de route te zitten en wordt duidelijk dat de ‘bordjes met voetjes’ vervangen zijn door pijlen. Als het maar duidelijk is.

Na iets meer dan twee kilometer gaat de route particulier terrein op. Wandelen is toegestaan en het gras is ook netjes gemaaid. Nog een paar omzwervingen, inclusief de doorsteek over het ‘waterwingebied’ voor het volgende zandpad wordt bereikt. We volgen nog wel steeds de pijlen, maar de kleuren zijn al een paar keer veranderd. We vinden het prima. We slaan het volgende zandpad. Hier is het eerste leermoment van de dag: een nieuw woord voor scrabble. Wie heeft er ooit eerder gehoord van ‘landbouwpionier’. Het schijnt een echt beroep te zijn (geweest). Niet bekend wat de woordwaarde is.

boerhaar 2

Het wandelpad loopt onder de bomen door  en langs de weilanden. Mooie uitzichten en buiten het geloei van de koeien die ruzie hebben bij de waterdrinkplaats is er weinig geluid dat de rust verstoort. Eenmaal in de bewoonde wereld van Broekland kunnen we kiezen op zoek te gaan naar een ijsje of toch door te wandelen en verse aardbeien te kopen in Boerhaar. De aardbeien winnen vandaag ondanks de zomerse temperaturen.

boerhaar 3

Vanaf Broekland gaat de wandeling helemaal over verharde weg in de richting van het startpunt. Vlak voor Boerhaar steken we vast het water over zodat we aan de goede kant van het water zijn. We zijn precies op tijd. Een kwartier voor sluitingstijd staan we in de winkel. Twee doosjes aardbeien, peren en een ijsje. Een geweldige manier om de wandeling door een verrassend boeiend landschap af te sluiten.

 

Facebooktwitter