Afstand: 8 kilometer

Waar: Oeffelt (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Afwisselende wandeling, deels over de oever van de Maas en deels door het natuurgebied van Staatsbosbeheer. Inclusief een miniavontuur in de vorm van een verzameling hele opdringerige koeien. Gered door een draaihekje. En kennis gemaakt met de meest nederlandse uitvoering van en stile.

DSC_0492

Een wandeling in de stijl van een gedicht van Marsman: ‘Denkend aan Holland, zie ik breede rivieren…’ (voor het hele gedicht, klik hier).

De wandeling begint net buiten Oeffelt op de oever van de Maas. De eerste waarschuwing klinkt bekend; ‘betreden op eigen risico en minstens 25 meter bij de dieren uit de buurt blijven’. Op goed geluk dat de meeste dieren al op zomervakantie zijn gegaan, de stoute wandelschoenen aangetrokken. Na twee verlaten weilanden blijkt dat ook de koeien aan vakantiespreiding doen. Gelukkig heerst er binnen de groep al een lome vakantiestemming en kunnen ze niet genoeg energie verzamelen om allemaal in de benen te komen en achter een eenzame wandelaar aan te komen.

Nog een hek door voor het zandpad weer in de richting van de rivier gaat. Even in het zonnetje van het uitzicht genoten en een paar vrachtschepen voorbij laten trekken. Water klotst in regelmatige golfjes tegen de oever aan en de wind waait door de haren. Genoeg redenen om nog even langer te blijven staan.

 

DSC_0493

Het pad gaat weer een draaihekje door (inclusief de aanduiding dat de wandeling een deel van het Maas en Peelvalleipad volgt) en krijgt even weer uitzicht op ‘Vesting ‘t Genneperhuis’. Al gauw komt de volgende kudde koeien in zicht. Ze staan prominent naast het wandelpad, dus er is geen ontkomen aan. Gelukkig net voor de nieuwsgierige horde het draaihekje bereikt.

Een beetje bekomen van de horde nogal opdringerige koeien (een foto van de damesgroep gemaakt op veilige afstand achter het draaihekje) komt nog de tweede belevenis van de dag: de nederlandse uitvoering van de stile, twee betonblokken en een paaltje om zonder kleerscheuren aan de andere kant van het prikkeldraad te komen.

DSC_0506

Nog een paar lege weilanden door en dan weer een draaihekje door en het zandpad op. De route bereikt de dijk en gaat in de richting van Sint Agatha. Net voor het dorp is het tijd om terug in de richting van Oeffelt te lopen. Via de verharde weg terug gewandeld om toch nog een beetje snelheid in de wandeling te brengen.

Een bijzondere wandeling met de nodige uitdagingen (als je pech of geluk hebt met het loslopende vee), bijzonder uitzichten en op een dag als vandaag mooie Hollandse luchten boven een typisch rivierenlandschap.

Ps. voor de wandeling langs Vesting ‘t Genneperhuis, lees dan het blog.

Facebooktwitter