Afstand: 11 kilometer

Waar: Prats-du-Perigord (Frankrijk)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een wandeling van kerk naar kerk (en dan nog een stukje verder). Vanaf de parkeerplaats in Prats-du-Perigord terug gewandeld naar Besse. Op de kaart lijkt het best een hele wandeling maar eenmaal de juiste versnelling gevonden valt het best mee. Een klimmetje en verder zijn de hoogteverschillen goed te doen. Je kunt stoppen op de parkeerplaats in Besse (net onderaan de trap van de kerk). Deze wandeling gaat helemaal naar ons vakantiehuis. Loop je tot aan de kerk in Besse, dan heb je al na zeven kilometer het eindpunt bereikt.

IMG_1431

Na de wandeling langs het kasteel (dat we net niet gezien hebben) is er verhit (door de stralende zon) overleg. Een deel van de groep wil wel de uitdaging wel aangaan om te zien wie eerder thuis is: de wandelaar of de autoreiziger. Volgens de wandelkaart is er een pad binnendoor geschikt voor wandelaars en de autoroute gaat helemaal over smalle binnenweggetjes, geen route om gemiddeld honderd kilometer per uur te rijden. Met een glas ijskoud drinken als inzet wordt er afgeteld, met een kleine voorsprong voor de wandelaars omdat er door het autoteam eerst nog een poging gedaan gaat worden om de binnentemperatuur naar beneden te krijgen. Een actie die door de wandelaars als kansloos wordt gezien, maar het levert wel vijf minuten voorsprong op.

Het eerste deel is simpel: het volgt in tegengestelde richting de route van vanmorgen. Hier kan er dus stevig doorgestapt worden. Iets verderop is de doorgaande weg net te zien. Pas na twintig minuten wandelen rijdt de auto voorbij. Hiermee worden de kansen om eerder aan het zwembad te zitten dan de andere helft van de groep wel aanzienlijk kleiner voor het team ‘wandelaars’.

Maar nog niet direct de handdoek in de ring gegooid. Ook als de grootste uitdaging, het vinden van het pad waarmee de doorsteek gemaakt kan worden, een probleem lijkt te zijn, worden de kansen nog steeds positief ingeschat.

Maar als het pad een behoorlijke klim blijkt te zijn, smelten de kansen als een waterijsje voor de zon. Na kort overleg wordt besloten om het wandeltempo te verlagen en met iets minder zweet op het voorhoofd de route verder te volgen.

IMG_1441

Bovenaan de klim is het even zoeken naar de route. Het lijkt of je zo het erf bij de boer op loopt en met bordje ‘pas op voor de hond’ nog geen vijfentwintig meter geleden gezien, is niet iedereen er helemaal gerust op.

Gelukkig blijkt er of geen hond te zijn of de hond geen interesse voor wandelaars te hebben  of de hond aan de andere kant van het terrein te zijn. Hoe dan ook onze route kan zonder stress verder worden gevolgd. Eenmaal voorbij het huis is ook de top van de eerste klim bereikt. Het gaat nu dus lekker heuvel af. Wel op blijven letten voor de losliggende steentjes. Nog een klein stukje over de doorgaande weg en dan is Besse bereikt.

IMG_1442

Omdat er toch langer dan gedacht over gewandeld is, staat er geen lift te wachten op de parkeerplaats en moet er nog een laatste etappe aan de wandeling geplakt worden. Gekozen wordt voor de recht-toe-recht-aan oplossing: over de verharde weg. Na vierenzestig coupletten van ‘een potje met vet’ is een glas ijskoud drinken aan de rand van het zwembad altijd een goed idee. Lekker gewandeld en de uitdaging kende gelukkig een winnaar.

Ps. de wandeling kan natuurlijk ook vanuit Besse naar Prats-du-Perigord gemaakt worden. De route kan gecombineerd worden met ‘Kasteel gemist’.

Facebooktwitter