Afstand: 5 kilometer

Waar: Besse (Frankrijk)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: In het kader van verdeel-en-heers gaat de ene helft van de groep naar de bakker voor stokbrood (met de auto omdat dat de meeste kilometers zijn) en de andere groep naar de aardbeienboer (met de benenwagen en een afgesproken liftmoment) voor verse aardbeien. De som van een goede samenwerking, strakke planning en een geweldig plekje: een heerlijk ontbijt.

IMG_1447

Net buiten Besse heeft de aardbeienboer genoeg planten staan voor een langswaaiende toerist die op zoek is naar verse aardbeien. Het goede idee van de dag is om verse aardbeien voor het ontbijt te gaan halen. Omdat er ook elke dag stokbrood bij de bakker gehaald moet worden en de bakker en aardbeienboer niet echt bij elkaar in de buurt werken, wordt er een creatieve oplossing gevonden.

Groep ‘de bakker’ geeft groep ‘aardbeienboer’ een lift tot aan het kruispunt. Dan scheiden de wegen. Groep één neemt de auto mee naar de bakker en groep twee wandelt vanaf Besse richting de aardbeienboer. De afspraak is om elkaar weer bij het kruispunt te verzamelen, doorlooptijd is een uur (met de stiekeme inschatting dat de loopgroep dit niet helemaal gaat halen).

Om de route een paar meter in te korten slaat de groep bij de kerk links af en via de trappen wordt de parkeerplaats aan de andere kant van het dorp snel bereikt. Door een klein stukje de gele route te volgen wordt er een binnendoorweggetje gevonden.

IMG_1458

Zo aan het begin van de morgen is het nog rustig onderweg. De klim over het smalle zandpad wordt snel overwonnen. Wel een keer onverwachts opzij springen voor een omhoog ploeterende auto. Niet echt de ondergrond voor een auto, maar het kan blijkbaar wel. Nog een stukje vlak en dan wordt de aardbeienboer gereikt.

IMG_1460

Twee doosjes aardbeien (net geplukt) gekocht en dan zonder treuzelen terug naar het afgesproken punt. Voor het gemak besluiten we dezelfde route te lopen. Dan hoeft de weg niet gezocht te worden. Nu geen onverwacht verkeer tegengekomen. Via de openlucht boekenwinkel wordt Besse doorkruist en in een hoog tempo (maar wel voorzichtig met de aardbeien) het laatste stukje van de wandeling gemaakt. Net om de hoek staat de groep van de bakker al te wachten. Samengevoegd: twee stokbroden en aardbeien. Alleen nog een mooi plekje, koffie voor de liefhebber en natuurlijk poedersuiker.

Terug naar het terras van ons vakantieplekje. Alles aanwezig voor een meer dan geslaagd ontbijt.

Ps. mocht je door de vakantieliteratuur heen zijn: in Besse staat altijd een verzameling boeken buiten. Geld kan achtergelaten worden in het busje. Onderweg zijn er geen terrasjes. maar voor vandaag is het terrasje niet gemist.

 

Facebooktwitter