Afstand: 7 kilometer

Waar: Sint Agatha (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: In de schaduw van het klooster in Sint Agatha begint de wandeling naar Cuijk. Eerst langs de oevers van de Maas gewandeld, ijs gekocht in het centrum van Cuijk en over de dijk, met uitzicht op de rivier terug gelopen. De wandeling is vlak, maar het gedeelte waar de route door de weilanden gaat, loopt minder snel.

p1010457

Een paar weken geleden de wandeling ‘Rondje om het klooster’ gemaakt. Op het informatiebord gezien dat er ook een route richting Cuijk moet zijn. Vandaag zijn we weer in Sint Agatha, helemaal klaar voor een wandeling richting Cuijk. Vanaf het bord gaat de wandeling over de verharde weg in de richting van de rivier. Dan gaat de route links af en door het hek: we zijn nu echt onderweg. Gaan rechts de vrachtboten langs, links ligt een kudde koeien sloom in de wei en recht vooruit  zijn de toren van de kerk in Cuijk al aan de horizon te zien. De route is technisch niet lastig, vooral langs de rivier blijven lopen maar wel uitkijken voor de koeienvlaaien (daar liggen er nogal wat van, sommige verstopt onder het hoge gras en voor je het weet sta je er tot je enkels in).

Na de eerste kudde koeien probleemloos te zijn gepasseerd (deze namen niet eens de moeite om op te kijken, laat staan in de benen de komen),  de tweede ziet er, zelfs op afstand, onrustiger uit. Met de ervaringen van een vorige kudde koeien langs de Maas, lijkt het toch een uitdaging te worden.

p1010471

Maar het mooie weer helpt ons een handje. De koeien staan tot bijna de knieën in het water en blijken niet van plan te zijn om het warme zand weer op te lopen. We vinden dat een prima idee. Nog een paar klaphekjes door en dan is de kade bij Cuijk al bereikt. Dat viel eigenlijk best mee. Met het binnenlopen van Cuijk dan toch weer een keuze momentje: direct teruglopen of eerst een ijsje gaan eten. Met temperaturen, zelfs aan het eind van de middag nog ruim boven de vijf en twintig graden, wordt het zonder enige twijfel optie twee.

In het centrum wordt in de boerderijwinkel een bak aardbeienijs gevonden. Gelukkig worden er lepels bij verkocht (leermoment van de wandeling: neem altijd een paar sorbetlepels mee in de rugzak, je weet nooit of je een bak ijs gaat kopen). Snel terug gewandeld naar de kade en met uitzicht op de Maas, samen de bak ijs op gegeten. Het heeft geen zin om wat mee te willen nemen naar huis, dus kan de bak leeggegeten worden.

p1010479

Uitgerust en vol energie kan aan de terugweg begonnen worden. Gekozen wordt om de terugweg over de dijk te lopen. Zo iets hoger in het landschap is het uitzicht gelijk heel anders. Binnen no-time komt het klooster van Sint Agatha al weer in zicht. Het kan nu niet ver meer zijn, want de auto staat in de schaduw van het torentje. Nog een paar foto’s van geduldige schapen gemaakt, de laatste meters afgelegd en dan  kunnen de wandelschoenen weer geruild worden voor slippers. Lekker gewandeld.

Ps. De wandeling begint op hetzelfde punt als ‘Rondje om het klooster’. Door de wandelingen te combineren is de wandeling 11 kilometer lang.

Facebooktwitter