Kantoor met uitzicht

Afstand: 5 kilometer

Waar: Wolvega (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een mooie wandeling door het natuurgebied ‘de Lendevallei‘ bij Wolvega. Oneindig veel rust, terwijl de snelweg op ongeveer een steenworp afstand ligt.

DSC_0208

Hoewel het misschien niet voor de hand ligt, is de bestemming voor mijn wandeling van vandaag: Wolvega. Als professioneel wandelaar kan ik kiezen waar mijn ‘kantoor-van-de-dag’ staat. Vandaag is dat het Friese land en de Scheltingapoolder. De Lendevallei is onderdeel van de ‘natte as’. Een keten van moerasgebieden op de grens van Friesland en Overijssel.

Het beginpunt van de wandeling ligt iets buiten de bebouwde kom (voor de navigatie ‘Domeinenweg, Wolvega’ gebruikt). Net onder het viaduct van de snelweg door is er ruimte om te parkeren en loop je binnen een paar honderd meter het natuurgebied in.

De grootste uitdaging van het eerste gedeelte van de wandeling is de oversteek bij het sluisje. De route is in ieder geval vandaag niet te missen, het pad ligt er gemaaid bij en de voor de rest staat het groen hier ten minste 60 centimeter hoog. Met een uitzicht vanaf de werkplek dat voortdurend wisselt van wuivende witte pluimen tot mooie bomen waar een specht zich in heeft verschanst tot bloeiende gele lissen en waterpartijen.

DSC_0207

Hier en daar is het wel even uitkijken met de drassige ondergrond. Een keer niet goed opletten en het water loopt zelfs de hoge wandelschoenen in. Na het oversteken van een behoorlijk schuinhangend bruggetje wordt het uitkijkpunt halverwege de wandeling bereikt.

Op de uitkijkheuvel heb je een mooi uitzicht over de verschillende polders en de hele verzameling watervogels. Even op het informatiebord kijken hoe de route verder te maken is. Gekozen voor de korte variant.

Nog worstelend met de fotocamera duurt het even voor de twee reeën die in het veld staan worden opgemerkt. Hoewel er een behoorlijk brede sloot tussen het wandelpad en het veld ligt, maken ze zich snel uit de voeten. Een derde ree neemt niet de moeite en gaat er vanuit dat als je maar rustig en verdekt opgesteld in het hoge gras blijft zitten, de wandelaar vanzelf doorloopt.

Nog een keer een klap het door (met een iets hardere klap dan de bedoeling valt het hek dicht, mocht er ergens nog een ree in het groen verscholen zitten, dan krijg ik die vandaag niet meer te zien) en weer een mooi recht stuk wandelpad langs het water.

DSC_0250

Nog een klaphek waarbij het lukt om deze iets zachter te sluiten, voor het beginpunt van de wandeling wordt bereikt.

Ps. er zijn weinig picknick punten onderweg. Afgezien van de mogelijkheid om even te gaan zitten aan het begin van de wandeling en bij het uitkijkpunt halverwege de route.

 

Facebooktwitter
  1. Wat ontzettend leuk dat je professioneel wandelaar bent! En een blogger bovendien! Zelf wandel ik ook graag.
    Leuk om je blog te lezen en de Lendevallei lijkt me zeker een bezoekje waard!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2021 Diana wandelt — Ondersteund door WordPress

Thema door Anders NorenOmhoog ↑