Afstand: 7 kilometer

Waar: Beetsterzwaag (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Vanaf de carpoolplaats net buiten Beetsterzwaag een wandeling door het bos en langs een van de oudste gebouwen van de gemeente Smallingerland.

IMG_1728

Wie denkt dat Friesland alleen uitgestrekte weilanden is, wordt verrast in Beetsterzwaag. Op goed geluk dat er een afwisselende wandeling te maken is, is vandaag de auto geparkeerd op de carpoolplaats net buiten het dorp (bijna direct na de afrit van de snelweg).  Het eerste zandpad is snel gevonden. Bij het bordje ‘eigen weg’ is er gelukkig nog een ander pad en hoeft er niet terug gelopen te worden. Het zandpad loopt mooi recht uit, geen excuus om de weg kwijt te raken. Bij het eerste smalle bospaadje rechtsaf  begint het toch te kriebelen en sla ik toch af en laat het rechte pad even voor wat het is.

Het smalle zandpad slingert door  het bos, kruist nog een paar keer het fietspad en komt dan toch weer op de asfaltweg uit. Linksaf lijkt de beste keuze.  In het groen staat het kerkje van Kortehemmen verscholen inclusief een bijzondere kloktoren.

IMG_1730.jpg

Vanaf het kerkje is het even zoeken naar het vervolg van de wandeling. Door de combinatie van doodlopende weg en een paar keer een ‘eigen weg’ zit er niets anders op dan een klein stukje terug te lopen, het bos weer in te steken bij hetzelfde zandpad. Nog een paar keer heen en weer geslingerd over de smalle bospaadjes.

IMG_1736

Een mooi doorkijkje op het landschap. De wandeling wordt afgesloten met klaphekjes en bruggetjes. Een verrassende wandeling in Friesland.

Ps. onderweg is er geen gelegenheid om wat te eten of drinken. Het centrum van Beetsterzwaag is niet ver, op loopafstand zelfs.

Facebooktwitter