Afstand: 7 kilometer

Waar: Windesheim (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Mooie wandeling vanuit het centrum van Windesheim. Een rondje over het landgoed en vervolgens richting de dijk. Met uitzichten over de uiterwaarden, kolken en veel vogels. Rust met een hoofdletter.

p1010512

Omdat na regen zonneschijn komt, toch maar de wandelschoenen ingepakt en op pad gegaan voor een wandeling. Als startpunt voor Windesheim gekozen. In het centrum is het geen probleem om een parkeerplaatsje te vinden en binnen vijf minuten zijn we dan ook onderweg. De wandeling gaat in de richting van het spoor. Aan de andere kant van het spoor ligt ‘landgoed Windesheim’. Het bruggetje over en het hek door (dat met zo’n harde klap dichtvalt dat de zondagsrust voor vandaag verstoord is) voor een rondje over het landgoed. Er zijn een paar smalle paadjes, inclusief twee die doodlopen. Natuurlijk zijn ook deze doodlopende paadjes in de wandeling opgenomen, dus moeten we een paar keer op onze schreden terugkeren. Dit schrijven we maar af onder de noemer: micro-avontuur. Gelukkig lukt het ook om de doorgaande paadjes te vinden naar de andere kant van het landgoed. Hier steekt de route een smal slootje over. Het bruggetje is wel een uitdaging. Zelfs met twee wandelaars tegelijk erover heen lopen doet het bruggetje al gevaarlijk wiebelen.

p1010515

Aan de andere kant van het bruggetje gaat de wandeling verder tussen de velden door richting de dijk. Met een kleine omtrekkende beweging wordt het pad bovenop de dijk bereikt. Met aan de ene kant de kolken en waterplassen  en aan de andere kant de weilanden kleurt deze wandeling behoorlijk groen. Omdat het pad over de dijk de enige weg is, lukt het om niet te verdwalen. Altijd maar gewoon rechtdoor, tenzij de dijk een bochtje maakt, dan buigen de wandelaars flexibel mee.

p1010519

Als het pad weer een klaphek doorgaat wordt democratisch besloten links af te slaan en weer in de richting van Windesheim te wandelen. De wandeling gaat nog een natuurgebied door inclusief een steil voetgangersbruggetje. Gelukkig staat er voor de wandelaar wel een waarschuwingsbordje bij. Ook op dit gedeelte is het gefluit van de vogels het  enige geluid dat de rust verstoort.

Aan het eind van het zandpad (vandaag meer een modderpad) slaat de route weer links af en komt uit bij het toegangshek van het ‘landgoed Windesheim’. We zijn dus weer bijna bij het begin van de wandeling. Nog een klein stukje wandelen voor het kerktorentje weer in zicht komt en de parkeerplaats weer bereikt is.

Ps. Mocht je de wandeling willen combineren met koffie en appeltaart bij het ‘Hof van Windesheim’, let dan op de openingstijden. Na vier uur is het terras dicht. Pinnen is niet mogelijk.

Facebooktwitter