Afstand: 8 kilometer

Waar: Aarle Rixtel (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat:  Een wandeling vanaf de parkeerplaats bij kasteel Croy in Aarle Rixtel. Langs de streekwinkel voor een paar boodschappen. Bospaden en een paar vennetjes. Via de achterkant van het kasteel terug naar het startpunt.

p1010614

Vanaf de parkeerplaats voor het kasteel Croy is het maar driehonderd meter naar de streekwinkel. Vooraf de website bekeken en ‘vlierbessenbloesemsiroop’ (vier keer woordwaarde) is er te koop. Met een fan aan het thuisfront een goede reden om even naar binnen te gaan. Er worden drie flesjes gevonden, die gaan wel in de rugzak passen, samen met een bakje aardbeien. Toch best een verrassing: aardbeien in september. Nog een klein crisismoment als bij het afrekenen blijkt dat er niet met pin betaald kan worden. Gelukkig zit er nog genoeg los geld in het wandelnoodfonds om de koop direct af te kunnen ronden (anders had het geld overgemaakt mogen worden).

Nog een klein stukje asfaltweg voor er weer een zandpad gevonden wordt. In het ritme van de tikkende flesjes in de rugzak gaat de wandeling eerst een stukje langs de velden maar slaat dan toch weer het bos in. Met een aantal omtrekkende bewegingen en een paar onverwachte klimmetjes door het bos van Helmond gaat de wandeling nog langs ‘de schapengracht’, een vennetje op de rand van bos en veld. Inclusief een informatiebord.

p1010620

Volgens onderzoek is het vennetje al meer dan tienduizend jaar oud en van oorsprong een smeltwatergeul uit de laatste ijstijd. Met het wandelzweet op de rug voelt de laatste ijstijd meer dan een eeuwigheid geleden.

Nog een klein stukje bospad voor de verharde wegen van de bewoonde wereld weer bereikt worden. Op het kaartje van het gps-apparaat komt het beginpunt van de wandeling (en dus ook het eindpunt) alweer in zicht. Nog een klein keuzemoment: de laatste kilometers afleggen over de asfaltweg of toch nog een stukje zandpad. Unaniem wordt voor het zandpad gestemd.

p1010625

Dit pad met een paar mooie doorkijkjes slingert nog achter langs het kasteel Croy. Nog een paar stappen maken voordat de parkeerplaats wordt bereikt. Tijd om de wandelschoenen uit te doen.

Ps. na de wandeling de aardbeien gedeeld. Genieten. Wij hebben de aardbeien en de flesjes siroop op de rug meegenomen, maar de winkel is 300 meter van de parkeerplaats. De boodschappen hadden dus ook eerst even terug naar de auto gebracht kunnen worden.

Facebooktwitter