Afstand: 9 kilometer

Waar: Wijthmen (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een afwisselende wandeling net buiten Zwolle. Door  bos,  open velden en een klein stukje bewoonde wereld. Inclusief een stukje over landgoed Soeslo.

p1010676

Ondanks dat het al eind september is, lijkt het nog wel zomer. Prima weer voor een wandeling. Om nog van het zonnetje te kunnen genieten als zoekcriteria: veld en water in de zoekmachine gestopt. Het antwoord was: Soeslo.

Net buiten Zwolle, ligt het buurtschap Wijthmen. Hier starten we vandaag de wandeling. Vanaf de parkeerplaats achter restaurant ‘de Mol’ wandelen we in de richting van Soeslo. Onder de bomen door en met mooie doorkijkjes op het landschap. Via een bruggetje en een paar zandpaden slingert de route in de richting van de wetering.

Eenmaal onder de bomen vandaan schijnt de zon vol op het gezicht. Met nog een beetje herfstzon kan er toch nog gewerkt worden aan een zomers kleurtje. Omdat niemand haast heeft gaat de wandeling in een rustig zondagmiddag tempo verder. Bij de dijk langs de wetering is het even kiezen, onderlangs de dijk over het fietspad lopen, of bovenlangs met de voeten door het gras. Met algemene stemmen wordt voor het gras gekozen.

p1010678

Boven op de dijk een mooi uitzicht op beide kanten van het water. Bij de eerste brug steekt de wandeling het water over en volgt de dijk aan de andere kant van het water terug in de richting van Zwolle. Zo met de zon en de wind in de rug zou je zo kunnen denken dat er in Frankrijk gewandeld wordt. De zonnebloemen dragen ook hun steentje bij.

p1010690

Met het pad over de dijk recht vooruit, kan de kaart veilig opgeborgen worden in de rugzak. Die hebben we de eerstvolgende kilometers even niet nodig. Afgezien van de fuut die op het gemak voorbij komt peddelen, een schaap dat op zijn (of haar) gemak aan de overkant wat staat te blaten, is het ongewoon rustig onderweg.

Aan het eind van het pad over de dijk steken we via een brug weer het water over en wandelen in de richting van de doorgaande weg. Via een tunnel onder de weg door bereiken we de stadsbossen van Zwolle. Een fietspad, een paar rechte bospaden met in het groen verscholen een ree, een paar modderpoelen en een klinkerpad later wordt Wijthmen bereikt. Even het gps-apparaat nakijken en dan blijkt dat het eindpunt niet ver meer is. Nog een paar laatste loodjes (die vandaag gelukkig niet echt zwaar zijn) en dan wordt de parkeerplaats weer bereikt.

Ps. Onderweg geen terrasjes tegen gekomen. Maar wel lekker in het gras gezeten.

Facebooktwitter