Afstand: 13 kilometer

Waar: Bakewell (Engeland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een mooie herfstwandeling van het centrum van Bakewell, via Haddon Hall (inclusief een geweldig stukje langs de rivier) naar Over Hadden. Door de velden terug naar Bakewell. Langs de rivier een paar bijzondere vogels gezien, inclusief de “Dipper”.

dsc_0351

Na een lange reis zijn we gisteren in Bakewell aangekomen. Vandaag op tijd opgestaan om aan de eerste wandeling te beginnen.

Bij alle informatie in het huisje ligt een boekje met wandelingen (Around Bakewell and Castletown, van Norman Taylor). We kiezen voor wandeling 4, “Haddon Fields and Lathkill Dale”. Deze wandeling begint in het centrum van Bakewell en volgens het boekje is niet langer 5,75 miles, omgerekend net iets minder dan 10 kilometer. Een prima begin van de week, nu we nog een reis in de benen hebben.

In het eerste stuk van de wandeling missen we al de afslag naar links; gelukkig komen we er al snel achter en hoeven we maar een klein stukje terug te lopen.

Via het veld komen we op het pad langs de rivier Wye terecht. Het slingert met de rivier mee, is hier en daar wat glad maar met de gekleurde bomen is het landschap geweldig. Net voor we bij de grote weg komen, moeten we nog een bruggetje over. Die heeft  zo te zien al heel wat wandelaars de rivier over laten steken.

dscf1183

Na de brug volgt er een klein klimmetje en komen we uit bij de doorgaande weg. Linksaf, volgens het boekje. Een kleine discussie waar we de weg over moeten steken, we lopen iets te ver door, maar moeten na 100 meter toch besluiten dat de oversteek een stukje terug is.

Dus maar weer terug (mocht je de de wandeling gaan volgen, sla dan dit stukje over). Even goed uitkijken bij het oversteken, automatisch kijken we nog eerst de verkeerde kant op. Toch weten we veilig de overkant van de weg te bereiken. Het wandelpad gaat langs een muur de heuvel op en door een paar klaphekken. Op de heuvel gaan we nog niet rechtsaf richting Bakewell, maar nog verder de heuvel op. Een groep fazanten loopt eerst stukje voor ons uit maar besluit dan toch gezamenlijk weg te vliegen.

Aan het eind van de klim, door een hekje en via een smalle en hier en toch weer gladde afdaling weer richting de rivier. We steken een bijzonder bruggetje over, net breed genoeg om een beladen paard over te laten steken (packed horse bridge). Aan de andere kant begint er gelijk weer een steil klimmetje. Halverwege maakt nog iemand de grappige opmerking “dat het wel jammer zou zijn om bovenop de klim tot de conclusie te komen dat we verkeerd gelopen zijn”. Natuurlijk komen bovenaan het klimmetje tot de conclusie dat we de afslag naar rechts hebben gemist en weer om moeten draaien. Op de terugweg weten we wel de goede route te vinden. Via een stile komen we bij de weg uit. Een klein stukje via de verharde weg en dan toch weer het wandelpad op.

We komen op het pad langs “River Lathkill” uit. Op en om de rivier is het druk met vogels en eenden en zwanen. Tot onze verrassing zien we op een van de kleine watervalletjes twee “dippers” zitten. Het fototoestel is net te laat uit de tas om ze op de foto te krijgen.

Even later zien we weer een dipper op de oever van de rivier zitten. Deze weten we vast te leggen. Iets verder op is een ander vogeltje in alle rust aan het pootje baden.  Nu toch het fototoestel in de hand is, proberen we ook deze op de gevoelige plaat vast te leggen.

dsc_0363

Het pad gaat verder omhoog en na een paar hekjes door te zijn gegaan komen we op het punt om rechts af te slaan. Het ziet er niet echt uitnodigend uit: een bijzonder steile klim. Na de klim bedwongen te hebben, komen we in “Over Haddon” uit en moeten we ongeveer door het smalte klaphek ooit. Even de adem in houden dus.

Door het veld, over een stukje weg (waar we een ruitergroep van meer dan 30 paarden toch maar even voorrang geven), komen we bij het laatste gedeelte van de wandeling. Door het veld naar beneden. Bakewell is nu bijna te zien.  Langs nog een paar bijzonder smalle stiles komen we aan de rand van Bakewell uit. Nog een klein stukje bijna recht naar beneden en we zijn weer in het centrum. Terug waar we begonnen zijn.

Een mooie wandeling die toch wel wat langer bleek te zijn dan in het boekje was aangegeven. Maar zeker de moeite waard. Ons favoriete stuk was langs “River Lathkill”.

Ps. wij hadden vandaag geen tijd voor thee onderweg. Maar de “garden tea room” zag er uitnodigend uit inclusief een geweldig uitzicht.

Facebooktwitter