Afstand: 7 kilometer

Waar: Edensor (Engeland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Vanaf ‘Lee Calton car park’ begint een afwisselende wandeling. Heuvel, bos, veld met schapen en herten, tea room, Chatsworth House en langs de rivier de Derwent. In de wandeling zit de hoogste stile waar ik tot nu to overheen gekomen ben, bijna 2 meter hoog.

dsc_0511

Was gisteren een wat grijze dag. Vanmorgen probeert de zon al vroeg met succes door de wolken heen te prikken. Nog even kort het wandelprogramma voor vandaag doorgesproken. De eerste wandeling van vandaag gaat via Edensor en Chatsworth House.

De auto geparkeerd bij de ‘car park’, inclusief kleine worsteling om de ingang te vinden (hoe moeilijk kan het zijn?). Van de parkeerplaats gaat het om de heuvel heen. Het lijkt makkelijk te gaan, tot we om een hoek komen en het pad toch behoorlijk blijkt te gaan klimmen.

Met de zon vol op het gezicht en een pittige klim, blijkt dat je het van wandelen in oktober nog behoorlijk warm kunt krijgen. De uitzichten onderweg zijn geweldig. Dus genoeg momenten om stil te staan, een foto te maken en op adem te komen. Het pad gaat een lange tijd omhoog maar uiteindelijk bereiken we de top. Over de eerste stile van de dag en vervolgens een door het bos een pad naar beneden. Aan het eind van het pad een twee meter hoog hek. Gelukkig is er naast het hek een stile. Hier moet je geen hoogtevrees hebben om overheen te klimmen. Met vier treden en een overbrugging van bijna 2 meter de hoogste stile ‘ever”.

dsc_0512

Vanaf dit punt kun je helemaal het dal in kijken; in de verte is Chatsworth House te zien. En omdat het een mooie heldere dag is, is zelfs de ‘Hunting Tower’  verderop in het bos te zien.  We dalen de heuvel af, tussen de schapen en de herten door in de richting van Edensor. Volgens de verhalen moet hier een goede tea room te vinden zijn. Gelukkig is het een klein dorp (ooit gebouwd als vervanging van een ander dorp maar dat in het zicht stond van het grote huis aan de overkant van de rivier en dus afgebroken werd ter verbetering van het uitzicht) en de tea room is gemakkelijk te vinden. De keuze van wat te eten is een stuk lastiger; er staat geweldig gebak in de vitrine. Als de bestelling van onder andere scone, victoria sponge en strawberry roulade wordt gebracht is de algehele conclusie dat het ‘instagramable food’ is. En het smaakt nog beter dan het eruit ziet.

Met genoeg calorieën bijgevuld beginnen we aan het tweede gedeelte van de wandeling. De wandeling volgt het pad naar de andere kant van de heuvel. We lopen in de richting van de rivier, maar steken deze in deze wandeling niet over. We volgen de rivier een stukje, langs een watervalletje tot aan de ruïne van een oude korenmolen.

dsc_0562

Vanaf hier klimmen we weer een klein eindje en komen bij de doorgaande weg uit. Nog even een wildrooster over en we zijn terug bij de parkeerplaats.

Ps. de wandeling is de combineren met ‘herfstkleuren’ tot een wandeling van 15 kilometer (en twee tea rooms).

Facebooktwitter