Afstand: 10 kilometer

Waar: Nunspeet (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een wandeling die start (en eindigt) bij het station van Nunspeet en over verschillende bospaden van het bos van staatsbosbeheer slingert.

dsc_0292

De weerberichten zijn goed voor vandaag. Met een google-zoekopdracht komt het station van Nunspeet naar voren als beste startpunt voor een boswandeling.

Het plan is om vanaf het station, via verschillende bospaden richting de Zandenplas te lopen en dan weer terug; zo moet er een rondje van ongeveer 10 kilometer te maken zijn. Gewapend met trein- en wandelkaart op avontuur gegaan.

Vanaf het station in de richting van het Transferium (inclusief 30 meter hoge uitkijktoren) en bezoekerscentrum. Omdat het al later op de middag is, laat ik dit voor een andere keer en ga gelijk op weg. Het plan is om aan de andere kant van de A28 in de richting van de Zandenplas te lopen. Dus moet eerst de snelweg overgestoken worden. Via een paar omzwervingen wordt het viaduct bereikt. Linksaf ligt de carpoolplaats en daarachter het bos van staatsbosbeheer.

De bomen zijn nog behoorlijk groen, hoewel er hier en daar al wel wat blad begint te verkleuren. De herfst is in aantocht. De paddestoelen zijn al ruim vertegenwoordigd, zelfs honderdvier op een rij.

In het bos zijn veel wandelpaden te vinden. Van verharde paden, brede zandwegen tot smalle bospaadjes. Het begin van de wandeling volgt nog redelijk het wandelkaartje, maar met een smal bospad valt toch het besluit om van de route af te wijken en maar te zien waar het bospad uit komt. Via een vennetje waar een hond zwemles krijgt, gaat het pad verder het bos in.

dsc_0283

Was het in de buurt van het Transferium nog best druk in het bos. Vanaf de carpoolplaats is het een stuk rustiger. De rust wordt nog wel verstuurd door het koppige getik van een specht. Even stil gaan staan om te kijken of de specht te vinden is. Na een beetje speurwerk blijkt de vogel drie takken hoger te zitten. Op goed geluk geprobeerd of de specht zich wil laten vangen op de foto. Vier pogingen verder staat die er op.

dsc_0290

Ondertussen al zover van de geplande route afgeweken, dat de wandeling naar de Zandenplas  maar op het kaartje blijft en er vandaag een andere wandeling gelopen wordt. Er zijn genoeg bospaadjes om te volgen. Het gps-apparaat houdt netjes de route en de afstand bij. Dus alle vrijheid om links en rechts af te gaan.

Met ruim tien kilometer op de teller is het tijd om weer richting het station te gaan. Even kijken of er een trein te halen is. Op het perron blijkt dat de trein net weg is, dus een goed excuus om op het bankje van de zon te genieten.

Ps. onderweg is er geen gelegenheid voor koffie.

 

Facebooktwitter