Afstand: 5 kilometer

Waar: Oldebildtzijl (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: een korte wandeling buitendijks, op de rand van de Waddenzee.

dsc_0268

Aan het eind van de dag toch nog even de wandelschoenen in de auto gezet, om  even uit te waaien en nog een beetje de zon op het gezicht te hebben.

Voor een exotische bestemming gekozen: Oldebildtzijl in Friesland. Vanaf hier kun je naar de dijk lopen en een route buitendijks wandelen.

De weg er naar toe is al een belevenis. Na een paar keer links af, rechts af en toch weer rechtdoor met Miss Montreal op de radio die zich ook af vraagt “hoe zijn we hier beland?” toch volgens de navigatie de eindbestemming bereikt. Nog een keer achteruit (hadden we nog niet gedaan) en de auto is geparkeerd (in 1 keer staat die goed).

Route-uitdraai in de aanslag, dus helemaal klaar om te gaan. De route gaat van de parkeerplaats in de richting van de dijk. Een strak stukje rechte weg. Bij de dijk aangekomen even kiezen: door het klaphek door de trap op of toch rechts af. Het kaartje maakt het niet uit. De keuze valt op de trap (niet te hard stampen, want het is een stiltegebied, er zijn wel mekkerende schapen, dus wie met fris gewassen haar voor de rust komt, moet de schapen maar negeren).

dsc_0272

Bovenaan de trap is niet helemaal duidelijk hoe verder, dus maar weer de trap af en dan toch maar rechts af door het klaphek.

De route gaat via een weg de dijk op. Aan de andere kant van de dijk links af. Verderop is een tweede klaphek (met informatiebord) te zien. Aan de andere kant van het hek loop je mooi buitendijks. Voor je het klaphek door gaat, kom je nog wel langs het bord met wat tips. Let op de kudde loslopende runderen.

dsc_0277

Eenmaal door het hek begint er een mooi stukje wandeling. Lange schaduwen worden er getrokken door de zon die zo aan het eind van de dag nog wel zijn best doet, wind lekker in de rug. Volgens het kaartje moet er nog een stukje door gewandeld worden, maar de kudde die iets verder op ook van het zonnetje geniet, ziet er toch iets te groot uit.  Vandaag geen zin om tussen de dieren door te slalommen. Dus lekker over het dijkje terug. Met nog een extra lusje langs de dijk, het laatste beslismoment van de wandeling. Richting de auto of nog een extra  stukje  onderlangs de dijk. Het wordt terug naar de auto. Op het gemak terug naar de parkeerplaats. Daar wacht nog de traktatie van de dag: een lekkere koek van de bakker uit Franeker, een caramella. Daarna lekker naar huis, richting de koffie.

Ps. wandelen langs de wadden is op zijn tijd best leuk, alleen jammer dat de vele hekken de weg vaak versperren. Omdat er geen overstapjes zijn, heb je vaak het gevoel dat je op een doodlopende route zit.

Facebooktwitter