Afstand: 11 kilometer

Waar: Tongeren (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een wandeling deels over ‘landgoed Tongeren’ en deels over het ‘Gelders Landschap’. Hei en bos en een verrassende brug. In deze tijd van het jaar met de vallende eikels, beukenootjes en bladeren is er zo veel geruis in het bos dat je het idee hebt dat er elk moment een kudde wilde zwijnen de struiken uit kan komen rennen. Best een beetje eng, volgens een deel van de wandelaars, maar geweldig gewandeld. De verrassing van de dag was de lange loopbrug.

p1010797

‘Landgoed Tongeren’ is vandaag het startpunt van de wandeling van vandaag. Vanaf de kleine parkeerplaats is het eerste smalle bospad al snel gevonden. Links af en dan maar zien waar het pad naar toe gaat en waar we vandaag uit gaan komen. Het doel is om wel weer bij de auto uit te komen. Het slingert tussen de bomen door met een paar keer een mooi doorkijkje over de velden en uitzicht op wat er van een afstandje uitziet als een loopbrug. Nog een paar omtrekkende bewegingen, inclusief een doodlopend pad en een paar klaphekjes gaat de route over de loopbrug verder. Weer eens wat anders dan een zandpad.  De brug is wat te lang om hinkelend de overkant te bereiken maar huppelen moet lukken.

p1010817

Aan de andere kant van de brug (wel goed het evenwicht bewaren, want als je er vanaf valt zit je op z’n minst onder de modder), ligt er weer een zandpad te wachten om verder te wandelen. Gevolgd door nog meer bospadjes en opgeschrikt door een wegspringende ree. Tegen de tijd dat de hartslag weer op normaal niveau is, wordt de ‘Tongerense hei’ bereikt. De donderwolken boven het landschap zien er indrukwekkend uit. Maar hopen dat we auto bereiken voor de bui los barst. Om de donderwolken een kans te geven besluiten we een omweg te maken. Met een extra omtrekkende beweging over de hei worden er gelijk nog een paar extra kilometers aan de wandeling toegevoegd.

p1010840

Aan de andere kant van de hei laat het zandpad de wandelaar nog onverwacht  een paar hoogtemeters overwinnen. Met als beloning een geweldig uitzicht over de hei met als bonus een bankje om van het uitzicht en de stilte te genieten en de voeten te laten luchten. Na een welverdiende pauze  weer een mooie strik in de veters gemaakt voor de laatste etappe van de wandeling. Volgens het gps-apparaat is het niet ver meer.

Na een laatste klimmetje en drie zandpaden komt de parkeerplaats weer inzicht. Als kleine laatste variatie wordt besloten het smalle bospad naast het fietspad te volgen en zo dan toch de auto voor de regenbui (precies op tijd) te bereiken. Even stemmen over de wandeling: een dikke acht.

Ps. onderweg geen gelegenheid voor een pitstop. Dus eten en drinken in de rugzak mee.

Facebooktwitter