Afstand: 8 kilometer

Waar: Tavistock (Engeland)

Gpx bestand: later beschikbaar

Samengevat: Een uitdagende wandeling. In de schaduw van drie tors, een paar keer het water oversteken, een behoorlijke klim,  en het zoeken naar een uitweg. Mooie vergezichten en een leermoment.

p1020171

Vandaag staat er een typische Dartmoor-wandeling op het programma. Door uitgestrekte velden en een klim naar ten minste een tor. Voor de auto wordt een parkeerplaats gevonden op een van de parkeerplaatsen op Pork Hill.

Vanaf de parkeerplaats zijn er verschillende paden te zien. Gekozen wordt voor het pad dat het minst steil omhoog gaat. Het is immers nog vroeg in de ochtend. Het pad slingert om de heuvel heen. Eenmaal om de bocht ligt het uitgestrekt moor-landschap voor de wandelaar open. Op Dartmoor zijn er eigenlijk geen uitgezette wandelingen te vinden, maar in het landschap zijn genoeg paden te zien. Hoewel niet aangegeven wordt of deze paden ingelopen zijn door wandelaars, schapen, paarden of koeien. Het is dus soms op goed geluk kiezen met de wijsheid van een gps-apparaat in de de achterzak.

Omdat er voor het laag gelegen pad is gekozen blijven de tors links van de wandelaar liggen. Op de tweede tor die in beeld komt wappert strak een rode vlag. Of te wel op dit moment zijn er schietoefeningen in volle gang. Het is dus zaak om buiten het terrein te blijven dat met de rood-witte stokken wordt gemarkeerd.

Een stukje langs een eeuwenoude muur, voordat het eerste echte obstakel van de dag wordt bereikt: water. Nog even gezocht of er een smal stukje te vinden is, maar dat lukt niet. Dan maar het minst diepe gedeelte uitgezocht en er met drie grote stappen doorheen lopen.

p1020177

Eenmaal aan de andere kant van het water doemt direct de tweede uitdaging op: de klim naar ‘Great Mis Tor’. Gelegen op 538 meter hoogte is het een van de grootste tors in het zuidelijke gedeelte van Dartmoor. In de klim is het even goed uitkijken dat er niet te ver van de lijn wordt afgeweken want voor je het weet bevind je je in het schietgebied. In een soort van zig-zaggend spoor gaat de wandeling in de richting van de top. Met op een zonnige dag als vandaag uitgestrekte vergezichten over het landschap.

De terugweg is vanaf Great Mis Tor vooral heuvelaf, inclusief een bezoek aan Little Mis Tor. Dan komt uitdaging drie: een trap die wat verloren in het het landschap staat. Vraag is wat de doen: het zichtbare pad in het gras volgen of toch de trap over en zien waar we uit gaan komen.

p1020218

Gekozen wordt voor optie twee. Ook hier gaat het vooral heuvel af. Maar hoe verder je naar beneden komt hoe drassiger de ondergrond wordt. En dan is daar weer het water. Bij de eerste oversteek stroomde het nog liefelijk, hier is het al wat woester (en breder). Dat wordt dus niet springen.

Evenwijdig aan het water lopend wordt dan toch een oversteekmogelijkheid gevonden, enige uitdaging is dat het eigenlijk op privéterrein ligt. Uiteindelijk wordt de doorgaande weg bereikt. Nog een paar bochtjes over het moor-landschap voor de parkeerplaats weer wordt bereikt. Super gewandeld.

Ps. tip van de dag: staat er een trap midden in het landschap, loop dan gewoon door. Geen garantie dat aan de andere kant van het veld nog een trap staat. Ben je echter op zoek naar een macro avontuur, dan kun je altijd de gok wagen. Wie weet waar je uitkomt en wat er te beleven is. In Dartmoor kun je niet verdwalen, hoogstens moet er een aantal extra kilometers gelopen worden.

 

Facebooktwitter