Afstand: 4 kilometer

Waar: Tavistock (Engeland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Rondje over Dartmoor inclusief drie stapels historische stenen. Ondanks het glooiende landschap is deze wandeling goed te doen. Besluit je een rotsformatie te beklimmen dan kan dat een gebroken nagel opleveren, maar ook bijzondere uitzichten.

p1020082

Vanmiddag zijn we klaar voor de eerste wandeling in Dartmoor National Park. Net buiten Tavistock ligt de parkeerplaats ‘Pork Hill’. Tussen de loslopende schapen en paarden kunnen we een parkeerplaats vinden voor de auto en kan met de rugzak op en wandelschoenen aan het eerste micro-avontuur beginnen.

Gekozen is voor een wandeling langs drie ‘tors’; Pew Tor, Feather Tor en Barn Hill Witchurch. Dat belooft een paar mooie klimgelegenheden. Vanaf de parkeerplaats steken we eerst een redelijk vlak grasveld over en maken we een paar veilige omtrekkende bewegingen om de loslopende koeien heen. Vanaf het pad zijn er mooie uitzichten richting de lager gelegen velden. Het pad dat eerst gevolgd wordt laat de top van de heuvel links liggen en zo wordt redelijk eenvoudig de andere kant van de heuvel bereikt.

De herfst is hier al echt begonnen. Tussen de dode varens door zoeken we verder een weg in de richting van Pew Tor. Deze stapel stenen ligt mooi in zicht en is het afgesproken keerpunt van de wandeling. Het is hier goed uitkijken waar je de voeten neerzet, er liggen nogal wat stenen tussen het groen verstopt. Als de andere kant van de heuvel bereikt is daalt het pad met als verrassing een niet te breed beekje, maar toch breed genoeg om een sprong te moeten wagen (of gewoon op je waterdichte schoenen vertrouwen en door het water lopen).

dscf2587

Aan de andere kant van het water gaat het pad gelijk weer omhoog. Langzaam maar zeker komen de stenen steeds dichterbij. Eenmaal de eeuwenoude stenenformatie bereikt is het tijd voor een partijtje klimmen in het vrije veld. Hier en daar best een uitdaging zodat je aan je nagels soms aan de stenen hangt. En dan blijkt dat de stenen het van de nagel winnen. Conclusie: stenen geen millimeter verschoven; nagel afgebroken. Maar heerlijk uitgewaaid en klaar voor de terugwandeling.

dscf2592

Op de terugweg nog twee klimpauzes en een paar fotomomenten. Bij Windy Post Cross, een twee meter hoog stenen kruis, komt er weer een wateruitdaging. Dit keer is door het water lopen geen optie. Het beekje is zo diep dat het water de schoenen in zal lopen, dus wordt het balancerend over een richeltje de overkant zien te bereiken.

Het laatste stuk van de wandeling is weer over een vlak grasveld in de richting van de parkeerplaats. Lekker uitlopen en sommige mensen hebben zelfs nog energie over voor een dansje (na een paar pogingen lukt het zelfs synchroon). Lekker gewandeld en tijd voor een ‘Devon cream tea’.

Ps.tip van de dag: ga je wandelen op Dartmoor zorg dan voor stevige, waterdichte wandelschoenen. Niet alleen is de ondergrond nooit gelijk, het is altijd nat. Maar wat mij betreft zijn de natte schoenen (maar droge voeten) het meer dan waard. De uitzichten zijn spectaculair.

Facebooktwitter