Afstand: 7 kilometer

Waar: Gunnislake (Engeland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een wandeling met een aardige klim, veel bos, een oude mijn en veel verhalen.

p1020019

Na de uitzichten over de kliffen van Dover, is de wandelgroep vandaag helemaal klaar voor de eerste uitdagende wandeling door het landschap van Devon. Omdat we ons nog op redelijk onbekend terrein bevinden, kiezen we voor de veilige optie: een soort van uitgepijlde wandeling vanuit het Tamar Trail Center met het gps-apparaat als backup.

Op een vroege maandagmorgen is er parkeergelegenheid genoeg. Dus ondanks het links rijden kan zonder problemen de auto worden geparkeerd. Het eerste deel van de wandeling gaat wel wat op en af maar is prima te doen. Zelfs als je uit een polderlandschap komt. Maar na een paar kilometer moeten de benen er dan toch aan geloven als de eerste serieuze klim in het vizier komt.

Met het beste beentje voor gaat het vol goede moed heuvel op. Binnen vijf minuten is het een stuk rustiger in de groep. Of het de uitzichten inclusief een korte blik op  de schoorsteen van Gunnislake Clitter Mine of toch de hoogtemeters zijn, wordt wijselijk in het midden gelaten. In deze wandeling zijn de uitzichten beperkt omdat er vooral tussen de bomen gewandeld wordt. De groep is eensgezind: het is niet het mooiste bos, maar de onverwachte uitzichten zijn zeker de moeite waard.

p1020021

Het blijft goed uitkijken want met de regen van de afgelopen periode is er een behoorlijke hoeveelheid modder op het pad en is het hier en daar behoorlijk glibberig. Letterlijk warm gelopen van de eerste serieuze klim gaan de rest van de te overwinnen hoogtemeters een beetje makkelijker. De wandeling levert hier en daar nog wel wat discussie op. Onderweg komen we behoorlijk wat bospaadjes tegen, maar de meeste blijken verboden toegang te zijn.

Na nog een paar klimmetjes (en kortere afdalingen) komt Wheal Anna Maria in zicht, inclusief de oude arsenicum-mijn. Na een kort bezoek aan het informatiegedeelte inclusief een economieles over de opkomst en neergang van de arsenicumhandel en uitzichten over het oude mijn-complex gaat de wandeling verder.

 

p1020022

Vanaf hier is het vooral afdalen en weer door het bos. Eenmaal bij het bekende hek gekomen (op de heenweg zijn we hier ook langs gekomen) komt er weer wat extra energie vrij. Met nog een paar klimmeters te overwinnen komt de koffie dan toch onverwacht snel dichterbij.

Conclusie op de parkeerplaats is dat het een prima wandeling is (wat je al niet over mijnen kunt leren) maar met te weinig Dartmoor-uitzichten. Meer informatie over Tamar Trails vind je in de folder.

Ps. in Engeland moet nog bij veel parkeerautomaten gewoon, old school, betaald worden met muntgeld. Een paar pondjes extra zijn in dat geval geen overbodige luxe.

Facebooktwitter