Afstand: 4 kilometer

Waar: Dover (Engeland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een wandeling over de kliftoppen bij Dover. Startpunt bij ‘Mrs Knotts tearoom’ en via de verschillende wandelpaden, ingesleten in het landschap, naar de parkeerplaats waar het eindpunt ligt. Inclusief uitzicht op de aanlegsteiger van de veerboot.

p1010990

Met een klein beetje ervaring in het wandelen in windkracht ‘veel’, is er nu genoeg vertrouwen om de terugweg wat dichter over het randje van de kliffen te wandelen zonder je steeds af te vragen of je niet van het randje afgeblazen wordt. Het pad volgen is ook hier geen probleem. Het ligt er duidelijk ingelopen bij, hoewel er nog wel wat ruimte voor variatie is.

Na het bekende terrein net rond de vuurtoren, kan dan na een paar honderd meter echt het avontuur beginnen. Wind in de rug, zo nu en dan een paar spatjes regen afgewisseld met een behoorlijke hoeveelheid zon en de zee altijd binnen gehoorafstand.

Omdat het pad goed te doen is besluiten we om de uitdaging aan te gaan en door de lager gelegen kom te maken. Zo heeft de wandeling nog onverwacht wat extra hoogte meters. Nadeel is wel dat het eerst dalen is en dan toch weer om hoog klimmen. Gelukkig staat er geen tijdslimiet op de wandeling dus er is genoeg tijd om op adem te komen.

dscf2548

Een beetje op adem gekomen, pas op de plaats gemaakt om een blik op het afgelegde pad te werpen. Niet te dicht op het randje maar wel een mooi uitzicht over het water. Na een korte klim naar een iets hoger gelegen punt om de wind echt door de haren te laten waaien, is het tijd om het wandelpad weer op te gaan. De engelse thee is bijna te ruiken.

Bij het kruispunt is de keuze makkelijk: ‘to the lighthouse’ is terug naar waar we vandaan komen, dus blijft er maar een andere mogelijkheid over: ‘to the visitor center’. Linksaf dus.

dscf2550

Nog even langs de bekende ‘Langdon Cliffs’. Hoewel de trappen helemaal naar het strand afgesloten zijn, was het de omweg (maar een paar honderd meter) zeker de moeite waard. Een klein uitdagend klimmetje (het paaltje blijft gelukkig overeind staan als een van de wandelaars er steun bij zoekt) voordat de brede baan bereikt wordt.

Met uitzichten op de haven van Dover, waar de veerboten af en aan blijven varen, wordt het laatst stukje van de wandeling gemaakt. Een thee-pauze in the tea room is een passende afsluiting van een paar mooie wandelingen. Een mooi begin van een wandelweek die nog moet komen.

Ps. wil je een rondje lopen, combineer dan deze wandeling met ‘de vuurtoren‘. Zowel bij de vuurtoren als het bezoekerscentrum is er thee met taart. Altijd een goed idee na een wandeling.

 

Facebooktwitter