Afstand: 9 kilometer

Waar: Jirnsum (Nederland) 12/10

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: In het vlakke Friese landschap een wandeling gemaakt die eerst recht toe recht aan langs het water gaat, een sluisje oversteekt en dan weer een lang stuk recht-toe-recht-aan terug wandelt.

p1010876

Na de slingerwandeling door het Leeuwarder bos, is het vanmiddag aan de lange rechte stukken iets zuidelijker in Friesland om een ander gezicht van de provincie te laten zien. Gekozen voor Jirsum. De auto geparkeerd buiten de bebouwde kom op een parkeerplaats aan de rand van het water. Niet vergeten de handrem erop te zetten. Zou toch jammer zijn als de auto een duik heeft genomen.

Gps aan en de straffe wind in de haren zijn we on-the-move. Onder de brug door en dan kan het blik op oneindig en helemaal los van alles. Op de weg is het rustig, maar op het water komt er regelmatig een bootje langs varen. Maar daar heb je als wandelaar geen last van. Het levert wel een paar zwaaimomentjes op, maar dat is een kleine moeite.

p1010885

Bij de eerst picknicktafel is het even een verrassing, zoveel informatie op een tafel. Zo hoef je aan tafel niet na te denken waar je het over kunt hebben. En het is gelijk duidelijk hoever je nog te gaan hebt. Elke tafel blijft genummerd te zijn. Op de kaart is de voortgang van de wandeling zo goed volgen. Tijd om te kijken of de volgende tafel gevonden kan worden.

En voor je het weet sta je dan bij de volgende tafel en bij de sluis. Altijd leuk om over een niet te brede plank de andere kant van het water proberen te bereiken. Ook vandaag lukt het zonder nat pak. Wel een paar mooie plaatjes zo halverwege de oversteek gemaakt.

Na het sluisje komen er een paar bochten in de route maar voor je het weet zit je weer op de lange rechte weg terug. Op de terugweg kom je nog langs een hele verzameling picknicktafels. Genoeg momenten om even te gaan zitten en het landschap in je op te nemen.

p1010889

Met de wind nog steeds in de haren gaat het laatste stukje van de wandeling voor de wind en wordt de parkeerplaats zonder blaren bereikt. De auto staat nog hoog en droog op de parkeerplaats. De handrem heeft weer goed zijn werk gedaan en wij hebben lekker gewandeld. Ik zeg win-win.

Ps. op papier lijkt het een wat saaie wandeling, maar het landschap zorgt voor afleiding genoeg. Verdwalen gaat niet lukken. Genieten wel.

Facebooktwitter