Afstand: 9 kilometer

Waar: Bridestowe (Engeland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een uitdagende klim langs een paar tors en Widgery’s cross’, het grootste granieten kruis van Dartmoor. In de wandeling moet twee keer het water worden overgestoken, terwijl er geen burg is. Geweldige vergezichten. Met bijna 340 hoogtemeters in de wandeling hebben de kuiten overuren gemaakt.

p1030018

Vandaag staat de wandelgroep vroeg klaar om op pad te gaan voor een wandeling in het noorden van Dartmoor. Op de parkeerplaats van ‘the Fox and Hounds’ wordt een plekje voor de auto gevonden en de wandelschoenen kunnen in stelling worden gebracht. Tussen het bijgebouw en de pub door gaat het wandelpad direct omhoog. Het is even wennen aan alle losliggende stenen. Het hek aan het eind van het pad klemt behoorlijk en er is twee paar handen en een knietje nodig om het te open (en ook weer te sluiten).

De route volgt eerst een stukje van het oude spoortraject. Vanaf een hoogte gade geslagen door een paar nieuwsgierige koeien slingert de groep omhoog. Op driekwart van de klim besluiten we het stenen pad te verruilen voor het gras. Dat loopt toch net iets beter, hoewel de klim wel iets steiler is. Eenmaal boven een steentje opgezocht om achter te laten bij de stapel stenen die door voorgaande wandelaars al zijn achter gelaten. Zo te zien zijn er al heel wat wandelaars hier door de jaren heen langs gekomen.

Met ‘Great Links Tor’ bijna de hele wandeling in beeld, blijkt dat er eerst nog wel een watertje overgestoken moet worden voor aan de klim van de dag begonnen kan worden. Een rechte streep naar boven zit er niet echt in. Met een paar extra bochten in de route wordt dan toch het tussenstation ‘Little Links Tor’ niet helemaal buiten adem bereikt.

p1030037

Opgewacht door de ‘drie musketiers’, die de wandeling in omgekeerde volgorde maken, is er even tijd om wandelverhalen uit te wisselen. De jongste van het stel blijkt dit jaar zeventig te worden en heeft de uitdaging om zeventig stapels stenen letterlijk te beklimmen gekregen. Voor we ook maar ‘happy birthday’ kunnen zeggen blijkt dat hij al bovenop de stenen staat om de klim fotografisch vast gelegen. Daar sta je dan als ‘vlakke-land-wandelaar’ nog bij te komen van het klimmetje. Alles in perspectief.

Dan is het toch tijd om weer op pad te gaan. Nog een klein stukje naar het hoogst punt van de dag: Great Links Tor. Zo op het hoogste punt van de wandeling even de tijd om de wind door de haren te laten waaien, een appel te eten en een paar foto’s te maken. Dan is het toch weer tijd om verder te wandelen. Nu heuvelaf met in de verte Widgery’s Cross.  Dit kruis is opgebouwd uit granieten blokken (de andere kruizen  op Dartmoor zijn uit een stuk graniet gehouwen) en is opgericht ter viering van het gouden regeringsjubileum van koningin Victoria.

p1030045

Widgery’s cross is de uiterste punt van de wandeling, vanaf hier gaat het behoorlijk steil naar beneden met als verrassing op het laagste punt: toch weer het water over en geen brug te vinden. Via een paar stenen toch met droge voeten de overkant bereikt. Vanaf hier kun je de scones ruiken. In een redelijk rechte streep (via het pad dat we gekomen zijn) wordt de pub van de dag bereikt. Tijd voor ‘tea and scones’.

Ps. wil je de eerste klim overslaan, dan kun je het pad nog een stukje naar boven rijden. Let wel op het is een hobbelige weg met veel losse stenen. Op de parkeergelegenheid net voor het hek is precies plek voor twee auto’s. Dus de kans is groot dat je boven komt en er geen plaats is. Het scheelt wel een klim en ongeveer een kilometer op de wandeling.

 

Facebooktwitter