Afstand: 8 kilometer (waarvan ongeveer 4 km per boot)

Waar: Naarden (Nederland)

Gpx bestand: hier bestand

Samengevat: Een combinatietocht. De eerste etappe gaat met de boot over een deel van het Naardermeer (met Natuurmonumenten, zie voor meer informatie de website). Aangemeerd bij de ‘Muggenbult’ en vanaf hier (na het mooiste uitzicht over het Naardermeer, volgens de gids) te voet naar de vogelkijkhut. Het wandelgedeelte is veel op en neer wandelen.

DSC_0204

Vandaag een trainingsrondje voor de ‘midzomernachttocht’ gepland met een groep bij het Naardermeer. De gids stelt voor het wandelprogramma iets aan te passen en het eerste deel van de tocht met de boot te maken. Op de accu’s gevuld met zonne-energie dobbert de boot over een stuk van het Naardermeer. Een keer achterom kijken, is nog net het topje van de kerktoren van Naarden te zien (volgens de gids was de hoogte van de kerktoren in het geval van de vestingstad Naarden niet direct om indruk te maken op de omgeving, maar vooral om hoog genoeg te kunnen staan om de vijand aan te kunnen zien komen).

DSC_0196

De gids van Natuurmonumenten heeft onderweg genoeg verhalen op zak, variërend van biologie (over de vele planten, giftig of niet en vogels en hun herkenbare gezang. Het roodborstje is duidelijk niet de favoriete vogel van de gids), geschiedenis (Naarden en Natuurmonumenten) tot een romantisch gedicht.

Na een slinger over het meer gemaakt te hebben, inclusief een blik op een paar neergestreken purperreigers, zit het boottochtje erop en wordt aangemeerd bij het aanlegsteiger bij de ‘Muggenbelt’.

DSC_0213

Eenmaal voet aan vaste land gezet te hebben, beklimmen we eerst de ‘Muggenbult’ (de uitdaging valt mee, het hoogteverschil is niet meer dan 3 meter. Vanaf hier een vrij uitzicht over het Naardermeer.

Veel keuze in routes is er niet. Een breed pad gaat in de richting van het startpunt. Na goed 300 meter is het startpunt al te zien. Na overleg in de groep besluiten we nog een stukje aan de wandeling toe te voegen en naar de vogelkijkhut te lopen.

Er is geen mogelijkheid tot verdwalen, de route wijst zich redelijk vanzelf. De grootste uitdaging is het zompige bospad, over de houtsnippers naar de vogelkijkhut. Op dit pad is nu goed te voelen dat je door een moerasbos wandelt, het veert behoorlijk mee.

Vanaf de vogelkijkhut gaat de route over hetzelfde pad terug naar het startpunt. Al met al weinig kilometers getraind maar een bijzonder rondje gemaakt.

Ps. vanaf de parkeerplaats van Natuurmonumenten kan ook gewandeld worden naar de ‘Muggenbult’ en kan de boottocht overgeslagen worden.

 

Facebooktwitter