Afstand: 6 kilometer

Waar: Midwolda (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Lange rechte lanen door het bos van ‘Landgoed Ennemaborgh’. Het bos is een bijzondere afwisseling in het vlakke Groningse landschap. Naast de loslopende paarden, veel vogels en reeën gezien.

DSC_0064

In het vlakke Groningse landschap een bos gevonden: Landgoed Ennemaborgh. De route vooraf bekeken en het lijkt er op dat de weg te vinden moet zijn zonder navigatieapparatuur. Het zijn veel rechte paden door het park.  De auto parkeren is geen probleem (naast de plaatselijke schaatsvereniging). Vanaf de parkeerplaats de doorgaande weg over steken het park in.

De eerste rechte lanen gaan over het landgoed, inclusief een paar bruggetjes. Het bord bij het eerste klaphek meldt dat vanaf hier de wandelaar te gast is in het gebied van de paarden. Met het vriendelijke verzoek ten minste 25 meter afstand van de dieren te houden en ze niet te aaien of te voeren.

DSC_0068

In de hoop dat de dieren ook weten dat ten minste 25 meter afstand gewenst is – ten minste door deze gast in het landschap – loop ik door het klaphek.  Direct om de bocht, met weer een lange rechte laan vooruit, komt het eerste paard in zicht. Het gebied wordt begraasd door konikpaarden.  Gelukkig wandelt het paard, na geposeerd te hebben voor de foto, rustig door.  Aan het eind van het rechte pad komt de volgende uitdaging: een enorme modderpoel. Met het betere kunst- en vliegwerk wordt de andere kant van de modderpoel bereikt. De specht in de boom is wel te horen maar vandaag niet te zien.

Weer een recht stuk zandpad, met een hele verzameling plassen. Zigzaggend over het zandpad wordt het volgende klaphek bereikt. Zachtjes dichtgedaan om het ree aan het eind van het pad niet op te schrikken zodat ze even blijft staan voor de foto.

DSC_0076

Het wandelpad is ondertussen overgegaan is een modderbad. Stil gaan staan is nu geen goed idee meer, dan zak ik tot ongeveer mijn enkels in de modder. Gelukkig zijn de schoenen waterdicht en houd ik de voeten nog droog.  Ondertussen is het ree er allang vandoor. Om de bocht wordt de modder nog dieper. Het overstekende ree heeft duidelijk minder moeite met alle modder.

De terugweg is net zo modderig als de heenweg. Net voor het einde van de wandeling, nog een kleine variatie op de uitgestippelde route. Door het klaphek richting de velden. Als afsluiting van de wandeling staan er vijf reeën in het veld rustig te grazen. De  wandelaar kan ze blijkbaar niet van het stuk brengen.

Nog een klein stukje voordat de parkeerplaats is bereikt en de modderschoenen uit kunnen.

Ps. na veel regen zijn laarzen wellicht een beter alternatief voor deze wandeling. In Midwolda zijn een paar gelegenheden te vinden voor koffie met gebak.

Facebooktwitter