Trainingsrondje

Afstand: 9 kilometer

Waar: Rheden (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een wandeling met boswachter Jose van natuurmonumenten. De route gaat langs, zoals Jose het omschrijft, een paar pareltjes van de Veluwezoom. Een verrassingstocht.

DSC_0015

Nog maar elf weken om te trainen voor een wandelingetje van drieënzestig kilometer; de midzomernachtwandeling van natuurmonumenten. Vanmiddag is er een trainingsrondje georganiseerd over een deel van het parcours. Onder aanvoering van Jose gaan we op pad.

De eerste stop is bij het klaphek. Waar op het eerste gezicht alle hekken er hetzelfde uitzien, is na de uitleg duidelijk dat voor elk dier en een ander hek is. Waar herten en reeën een hek van ten minste twee meter hoogte nodig hebben om tegen te houden, zijn de hekken voor zwijnen een stuk lager. Door het klaphek wandelen we verder over bruggetjes en nog meer bospaden en langs een vleermuisbunker. Vroeger werden er ijskelders gebouwd waar de adel die de op de landgoederen woonden het ijs van de winter bewaarden voor de zomer. Nu hebben we vriezers en bieden de ijskelders onderdak aan vleermuizen.

DSC_0022

Bij ‘de Zijpenberg’ staan we nog een keer stil en zien we de bron die ook door de schapenkudde wordt gebruikt. De plaats waar de bron ontspringt is bijzonder vanwege de hoge ligging. Maar door alle aardlagen die in de laatste ijstijd zo zijn neergelegd komt het water hier al eeuwenlang uit de grond.

De wandeling gaat verder in de richting van de Posbank. Op het uitzichtpunt hebben we, ondanks dat de zon weer achter de wolken is verdwenen, een mooi uitzicht over het gebied.

DSC_0026

Vanaf het uitzichtpunt gaat de wandeling naar de wildobservatiepost ‘Herikhuizen‘.  Omdat het nog te vroeg is blijven we niet wacht op het wild. Vanaf de wildobservatie is het nog maar een klein stukje wandelen naar waar de wandeling begonnen is.

Met negen kilometer in de benen inclusief een paar klimmetjes en een boeiende uitleg zit er een mooi trainingsrondje op.

Ps: meer informatie over natuurmonumenten en het bezoekerscentrum ‘Veluwezoom’ kun je vinden op de website.  Jose, bedankt voor je leuke uitleg onderweg.

Facebooktwitter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2020 Diana wandelt — Ondersteund door WordPress

Thema door Anders NorenOmhoog ↑