Afstand: 11 kilometer

Waar: Zwolle (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Wandelend vanaf de rand van Zwolle via een goed verstopte voetgangerstunnel onder de A28 door. Eerst een lang recht stuk tussen de weilanden door. De Overijsselse Vecht overgestoken met het hoogtepunt van de wandeling: de kabelpont. Vergeet dus niet ten minste een euro per persoon mee te nemen voor de oversteek met het pontje te kunnen maken. Via de gedenksteen voor Thomas a Kempis gaat de wandeling terug naar de eindpunt van de wandeling.

DSCF2385

Vandaag begint de wandeling bij het ‘van der Valk hotel’ bij Zwolle. Op google maps gekeken en er blijkt een voetgangerstunnel de A28 onderdoor te gaan. Als je het eenmaal weet dan is de tunnel eenvoudig te vinden, hoewel we wel een bijzonderheid blijken te zijn, als we de opmerking van de wandelende dames aan de andere kant van de tunnel mogen geloven. We worden verbaasd begroet als we de trap vanuit de tunnel opklimmen, met de opmerking “we komen hier zelden andere wandelaars tegen’.

Het eerste stuk van de wandeling loopt evenwijdig aan de snelweg. Veel geraas en soms wat getoeter. Het wordt gelukkig een stuk rustiger als de weg afbuigt. Er strekt zich een lange rechte weg voor ons uit. Hollandse landschappen met veel gras, koeien, schappen hier en daar een boerderij.

Na een paar kilometer stuk rechtdoor te hebben gelopen, toch maar een keer links afgeslagen om niet te ver van huis af te dwalen. Het bordje voor het Haersterveer is een mooie uitnodiging om een omweggetje te maken.  Bij het pontje zitten twee mensen te wachten op mensen die naar de overkant over gezet willen worden. Er wordt snel onderhandeld, over wie deze keer het pontje naar de overkant gaat trekken.

DSCF2398

De weg volgt een stukje van de dijk en komt vlak langs Huize Arnichem. Een landhuis met een geschiedenis van meer dan twee eeuwen, inclusief als recreatieverblijf van het Dominicanenklooster in Zwolle. Onze veervrouw heeft er genoeg informatie over om de hele oversteek mee vol te praten.

Aan de overkant is het even goed uitkijken om geen aanvaring met moeder eend en haar 10 kuikens te hebben. Gelukkig maakt de familie eend zich ruim op tijd uit de vliezen. Via de lange loopplank komen we met droge voeten en een ervaring rijker aan de andere kant van het water.

DSCF2404

Mocht je je afvragen hoe je de oversteek maakt, als je de wandeling in tegengestelde richting maakt, aan de andere kant van de Vecht staat een enorme bel om de aandacht van de pontmeester te trekken.

De wandeling volgt de verharde weg, langs begraafplaats Bergklooster. Het bijbehorende klooster is al lang afgebroken maar een grote gedenksteen herinnert nog aan een van de bekendste bewoners van het klooster, Thomas a Kempis. Nog een stukje langs de drukke weg voordat de parkeerplaats van het hotel weer wordt bereikt.

Ps. de oversteek met het kabelpontje maakt de wandeling meer dan de moeite waard, hoewel de rest van de wandeling niet altijd uitblinkt in schoonheid. Will je meer wandelingen maken met onderweg een voetveer, kijk dan op de website van ‘vrienden van de voetveren‘.

Facebooktwitter