Afstand: 4 kilometer

Waar: Kampen (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een stadswandeling door Kampen. Volg de bordjes (het is soms wel zoeken) door het historische centrum van de hanzestad.

p1030601

Na een serie wandelingen door de natuur kiezen we vandaag voor een stadswandeling. Bij het station net buiten Kampen zetten we het gps-apparaat aan en is het beginpunt van de wandeling vastgelegd. Toegegeven, Kampen is niet de grootste wereldstad, maar met een hele verzameling steegjes kunnen we met ons gps-apparaat altijd ons vervoermiddel terug vinden.

De hanzestadwandeling is te volgen aan de de hand van de bordjes voorzien van het hanzelogo. Eerst de IJssel oversteken en dan op zoek naar het eerste bordje. Het is even zoeken, maar met een verzameling oplettende ogen lukt het uiteindelijk toch.

De wandeling slingert door de verschillende smalle steegjes, een brede winkelstraat en langs een voormalig weeshuis naar de andere kant van Kampen. Onder de Celebroederpoort door, een van de drie stadspoorten die Kampen nog rijk is, en dan een stukje door het park, aangelegd in de Engelse landschapsstijl. Blijkbaar was de tuinman bank dat hij niet alle namen van de bomen kon onthouden, een aantal bomen is voorzien van een naamplaatje.

p1030604

Bij de Broederpoort steekt de wandeling weer de stad in. Nog meer steegjes, historische gebouwen, ongelofelijk veel kerken, de theologische universiteit en het poortje van het ‘Linnenweeversgilde’ komt de wandeling weer aan de oever van de IJssel uit.

Kijk of je hier de koeienkop op de muur kunt vinden (tip: zij hangt boven ‘de koeiengang’). Nog meer steegjes en dan langs ‘het kleinste huisje’. Niet veel meer dan een deur breed woonde hier vroeger een gezin van vijf mensen. Geen wonder dat de zijgevel wat uitgepuild is.

p1030613

Vanaf het kleinste huisje gaat de wandeling in de richting van een van de hoogste torens van Kampen. De route gaat onder de poort door en dan komt de brug over de IJssel al weer in zicht. Met een laatste recht stuk wordt de stadswandeling afgesloten.

Ps. kom je met de trein naar Kampen, zorg dan dat je op het station ‘Kampen’ aankomt. Vanaf dit station kan de wandeling makkelijk opgepakt worden. Onderweg kom je verschillende informatieborden tegen, dus aan het eind van de wandeling heb je weer een paar weetjes aan de collectie toe kunnen voegen.

Facebooktwitter