Afstand: 5 kilometer

Waar: Zwolle (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een ‘zondagmiddagwandeling’ die je gerust ook op een ander moment kunt maken. Vanaf ‘de Agnietenberg’ een kleine wandeling met zowel op de heen- als terugweg het water over gestoken met het pontje. Het gedeelte langs de (drukke) weg valt wat tegen, maar wordt meer dan goed gemaakt met de wandeling over de dijk. Wel goed op letten waar het pad weer van de dijk afgaat. Die afslag hadden wij even gemist (of was het een goed excuus om nog een eindje over de dijk te kuieren?). De wandeling afgesloten op het terras van ‘de Agnietenberg’.

DSCF2427

Na de belevenissen van gisteren met het handgetrokken kabelpontje kan het niet anders dan dat voor vandaag een wandeling uitgezocht wordt waarin er weer met het bijzondere pontje gevaren kan worden. Vlakbij het pontje is zelfs op een drukke zondagmiddag nog wel een parkeerplaatsje te vinden zodat de wandeling bijna gelijk bij het water uitkomt.

Nog even het informatiebordje gecontroleerd en volgens deze informatie kunnen we over de dijk terug wandelen.

DSCF2429

Omdat we nu vanaf de Zwolse kant de Vecht over willen steken, hebben we een goede reden om te bellen. Binnen no-time is het pontje aan wal en kunnen we overvaren. Vandaag bedient een andere vrijwilliger de klossen en al is snel duidelijk dat er meerdere manieren zijn om te zorgen dat de passagiers veilig aan de overkant komen. Werd gisteren maar een klein deel van het pontje gebruikt, de veervrouw van vandaag gebruikt de volle lengte van het pontje. Met een elegante kleine botsing wordt aan de overkant aangemeerd.

DSCF2430

Aan de andere kant van het water volgt de route eerst een stukje dijk en slaat dan rechts af. Vanaf dit punt gaat de wandeling over een nogal drukke weg. Een minder mooi gedeelte van de reis. Maar als de dijk bereikt wordt keert de rust terug en worden de uitzichten een stuk beter. Op het gemak over de dijk geslenterd. Wind in de haren en zon op het gezicht, wat wil je als wandelaar nog meer. Door alle uitzichten wel zo afgeleid dat de afslag gemist wordt en het pad opeens afgesloten is met een hek inclusief een bord ‘verboden toegang’. Een stukje terug geslenterd en alsnog het pad de dijk af gevonden. Een verrassend stukje door het bos en voor je het in de gaten hebt sta je weer op de dijk, vlak bij het veer.

Voor de overtocht naar de andere van het water staat weer een andere veerman klaar. Tijdens de overtocht komen we weer meer te weten (zoals wie de eigenaar is, wie de reparaties regelt en hoe de diensten van de vrijwilligers in elkaar zitten).

Nog een klein stukje te voet voor het terras van ‘de Agnietenberg’ wordt bereikt. Voor vandaag een goede reden om hier een kleine pauze in te lassen.

Ps. let op dat het Haersterveer van mei tot oktober vaart en de wandeling dus alleen in deze maanden te maken is. Loop je het rondje in de tegenovergestelde richting, dan heb je minder kans om het bordje op de dijk te missen. Je kunt nog kiezen om een kleine variatie op de wandeling te maken en via het begrazingsgebied van Staatsbosbeheer te lopen. Dit wijst zich eigenlijk vanzelf.

Facebooktwitter