Afstand: 6 kilometer

Waar: Schokland (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Voor wie denkt dat de polder geen verhalen te vertellen heeft. Een bijzondere en verrassende wandeling op Schokland.

p1030567

Met een mooie herfstzon op de achtergrond parkeren we vanmiddag de auto net voor het Museum Schokland. Vanaf de parkeerplaats is het wandelpad eenvoudig te vinden. Met een uitnodiging om over de dijkjes het land rond Schokland te verkennen gaan we op pad. Met weinig haast is het eenvoudig de dijkjes door het pas gemaaide land te volgen.

Aan het eind van de eerste dijk is de keuze voor het vervolg beperkt. Rechtdoor is afgesloten, dus dan maar rechtsaf in de richting van de iets verderop gelegen terp (het informatiebord op het huisje laat weten dat hier vroeger een dorp te vinden was). Het huisje bovenop de terp is een herkenbaar punt in het landschap. Met een blik over de schouder is er een mooi uitzicht op de kerk van Schokland.

Vanaf de terp is het vervolg van de route duidelijk in het landschap te  herkennen. Op het verste punt van de wandeling ligt de ruïne van van de kerk van Ens. Haast onvoorstelbaar dat hier eeuwen geleden al een kerk stond.

p1030585

Vanaf de ruïne en de iets verderop gelegen vuurplaats is in de verte het eindpunt van de wandeling goed te zien. Maar omdat we alle tijd van de wereld hebben lopen we op het gemak terug. Halverwege het wandelpad staat nog een interactief informatiebord. Dus nog een paar weetjes opgepikt.

Ondertussen wordt het toch sneller donker dan gedacht. Nog even opgeschrikt door een groep overtrekkende vogels, maar dan toch in alle rust de parkeerplaats weer bereikt.

p1030591

Net voor het echt donker wordt, (de laatste foto van de dag moet het doen met de restanten daglicht) hebben we het rondje af. Een bijzonder en verrassende wandeling. Een locatie om nog een keer terug te komen.

Ps. Fijn wandelgezeldschap.

Facebooktwitter