Afstand: 8 kilometer

Waar: Diever (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een wandeling door het bos net buiten Diever.

p1030637

Omdat Diever meer is dan Shakespeare is vandaag het Nationaal Park ‘Drents-Friese Wold’ het startpunt  van een wandeling door het bos.

Op de parkeerplaats van het bezoekerscentrum kunnen de wandelschoenen worden aangetrokken. Bij het bezoekerscentrum beginnen een paar wandelingen maar we besluiten het erop te wagen, en gewoon maar op pad te gaan. Het bos moet groot genoeg zijn om lekker rond te zwerven. Het eerste stuk is verharde weg maar als snel kunnen we linksaf het zandpad op.

En dan blijkt dat de wandeling een wat grotere uitdaging gaat worden dan gedacht. De regen van de afgelopen dagen heeft zoveel plassen in het bos achtergelaten dat het continue zoeken is naar een droge doorgang. En dan is er nog al die modder die onder de bladeren verstopt is en de wandelaar tot voorbij de enkels weg laat zakken.

p1030639

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de waarschuwing op het bord aan het begin van het bos: ‘loslopend vee’. En bij het tweede zandpad van links blijkt het geen loze waarschuwing te zijn. Hoewel in alle rust en eigenlijk niet vooruit te branden, staat een paar woest uitziende exemplaren de dwalende wandelaars van een afstandje te bekijken. Gelukkig kunnen we ook rechtsaf, dus kunnen we met een veilig boogje om de dieren heen.

p1030640

Nog meer bladeren, modder, mooie herfstplaatsjes en voor we het weten zijn we verder van huis (en de parkeerplaats) dan gedacht. Was het de bedoeling om een rondje van ongeveer vijf kilometer te maken, blijken we ineens al vier kilometer achter de rug te hebben. Tijd dus om terug te wandelen. Nog een paar boeiende onderwerpen te bespreken.

Ondertussen zijn de schoenen behoorlijk nat geworden, zit de modder, bij in ieder geval een wandelaar, ver boven de knieën. Hoe krijg je het voor elkaar als je niet eens echt in een plas met water bent gesprongen? En voor we het weten staan we weer bij het hek en kunnen met een gerust hart het loslopende vee achter ons laten. Nog een klein stukje zonder modder en dan zijn we terug bij het bezoekerscentrum.

Tijd om een plekje aan tafel op te zoeken en de lunch uit te zoeken.

Ps. Inspirerende wandeling, goed gezelschap in een mooie omgeving. Voor herhaling vatbaar.

Facebooktwitter