Afstand: 4 kilometer

Waar: Rhenen (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een wandeling die begint bij het ‘militair ereveld Grebbeberg’ en slingert door het bos met mooie uitzichten over de Nederrijn, inclusief een wegversperring door een kudde schapen.

p1030711

Met genoeg energie van een hele stapel super lekker Italiaanse koekjes (en een paar kopjes koffie) voor een wandeling even bekeken wat de mogelijkheden in de buurt van Rhenen zijn. Google geeft de ‘Grebbeberg’ als optie. Bij het militaire ereveld is er zo aan het eind van de dag genoeg ruimte om de auto te parkeren. Met het juiste schoeisel aan de voeten is iedereen klaar om te vertrekken.

Klaphek door en het bladerdek op. Het is geen groot bos en met een uitgepijlde route wordt het ongetwijfeld een ontspannen wandeling. Met een paar bospaden overwonnen wordt de andere kant van het bos al bereikt. Omdat je hier behoorlijk hoger staat heb je een mooi uitzicht over het rivierenlandschap beneden.

In een soepele beweging wordt nog een bospad gevolgd (inclusief een klein stukje dat geen bospad blijkt te zijn) en het laatste stukje van een trap afgedaald.

Met het uitzicht op een woest uitziend stuk fauna (staat gelukkig aan de goede kant van het hek) lijkt het erop dat de grootste uitdaging van de wandeling er wel op zit. Maar dan blijkt dat we geen rekening hebben gehouden met de schapenkudde.

p1030723

Net voor onze route links af slaat wordt ons de pas afgesneden door een hele kudde schapen (inclusief twee honden en drie herders) die ook allemaal en liefst tegelijk de trap op willen. Omdat de kudde conform de verkeersregels voorrang heeft (afslaand verkeer met de kleinste bocht) zit er niets anders op dan in alle rust de klimvaardigheden van de kudde gade te slaan.

De dames en heren maken er een heel spektakel van en het duurt dan ook even voor de enthousiaste honden de kudde de trap op hebben gekregen. Want met publiek om je inspanningen gade te slaan, kunnen ook de schapen het niet nalaten uitgebreid te poseren voor een paar mooie plaatjes. Dan is toch de trap weer vrij voor de wandelaars.

De route gaat nog langs het uitkijkpunt, maar omdat de kudde voor een aanzienlijke vertraging heeft gezorgd, blijft de fotostop bij het uitkijkpunt beperkt.

p1030745

Met nog meer bospaden, een blik op de inmiddels verderop grazende kudde, een ruïne en een paar mooie uitzichten over het landschap slingeren we dan toch weer in de richting van de parkeerplaats. Even goed uitkijken bij het oversteken en dan is de finish van deze wandeling bereikt. Een bijzonder mooi bos, mooie uitzichten en vandaag de traplopende schapen als verrassing.

 

Facebooktwitter