Afstand: 8 kilometer

Waar: Schokland (Nederland)

Gpx bestand: hier (deel 1 en deel 2) beschikbaar

Samengevat: Een verrassende wandeling in de polder. Uitgestrekt polderlandschap, een stukje bos (met overstekende reeën) en een monument. Met als extra verrassing koffie met lekkere taart bij ‘de lichtwachterswoning’.

p1030789

Klokslag twee uur staat mijn wandelgezelschap op de parkeerplaats van ‘museum Schokland’ klaar voor een tweede wandeling door de polder. Omdat we al een keer een wandeling achter het museum hebben gemaakt, besluiten we om de weg over te steken en richting ‘de Gesteentetuin‘ te wandelen. Vertrekkend vanaf het museum lijkt het er even op dat het een optocht van wandelaars gaat worden. Maar bij het eerste fotomoment van de wandeling zijn we de aansluiting bij de andere wandelaars al kwijt en lopen we alleen door de polder.

Na een paar wijdse polderuitzichten besluiten we toch richting het bos te wandelen. Met een paar typische slingerende bospaadjes komen we uit bij het bezoekerscentrum van ‘de Gesteentetuin. Omdat het lekker wandelweer is besluiten we door te wandelen. Nog een paar (drassige) bospaadjes verder door een best verrassend bos zo in de polder. Waarbij onze wandelrust abrupt wordt verstoort door een paar overstekende reeën. Dat blijft een bijzonder gezicht. Dan blijkt dat je toch altijd goed moet blijven uitkijken voor dieren die onverwachts van rechts kunnen komen.

Aan de andere kant van het bos gaan we de uitdaging aan en steken het ‘schokker dans pad over’. Hoeveel lol je kunt hebben met een paar planken boven het gras. De schokkerdans, is een manier om op een smal pad (met bij voorkeur aan twee kanten water) in een omhelzing en een halve draai elkaar te passeren.

p1030798

Als we de andere kant van het ‘schokker dans pad’ hebben bereikt, is het nog een klein stukje schelpenpad en dan de weg over in de richting van ‘de lichtwachterswoning’. We maken een kleine omweg over de dijkjes en de trap op (als we terug de trap af willen, blijkt het een steil trapje te zijn en de treden zijn niet al te breed. Dus goed uitkijken).

Nog een tussenstop bij ‘de misthoorn‘. Zo is er nog heel veel informatie op te halen tijdens een wandeling door de polder. En dan is het tijd voor een kleine pauze bij ‘gasthuis de lichtwachter’. We vinden een plek op de laatste twee vrije plaatsjes, tijd om wat warms te drinken.

p1030819

Na een super theepauze (met veel gezelligheid, goede koffie en natuurlijk taart) zijn we helemaal klaar voor de laatste etappe van de wandeling, terug naar de parkeerplaats. We kiezen voor het lange rechte stuk terug. Het is met recht ‘in een rechte streep naar de finish’. Op de parkeerplaats nog even de wandeling besproken en we zijn het erover eens: de locatie is zeker voor herhaling vatbaar als startplaats voor een wandeling. Mooie locatie en fijn gezelschap.

Ps. deze wandeling kan gecombineerd worden met ‘Schokland’ voor een rondje over Schokland.

Facebooktwitter