Afstand: 9 kilometer

Waar: Abergavenny (Wales)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Vanaf de parkeerplaats in Abergavenny een wandeling in de richting van St Mary’s Vale gemaakt. Twee keer een steile klim met als beloning prachtig uitzicht over de vallei met laag hangende mist. De terugweg, heuvelaf was een stuk eenvoudiger.

p1030922

Wat te doen op een zonnige novembermorgen in Wales? Een van de mogelijkheden is om niet te ver te rijden met de auto en een wandeling te gaan maken in de heuvels net buiten Abergavenny. Als uitvalsbasis wordt de parkeerplaats in het centrum van de stad gebruikt. Vanaf hier is het eerst een stukje (nog redelijk vlak) door de bewoonde wereld. Net voorbij  de voetbalclub en het rugby-veld gaat de weg meteen een paar procent steiler omhoog. De kuiten zijn er blij mee.

De weg blijft eindeloos klimmen en bij het eerste bospad naar rechts wordt besloten dat het klimmen genoeg is geweest voor vandaag. Het vlakke pad is een welkome verandering. Even lekker met de voeten door de bladeren slenteren. Dan blijkt als snel dat er iets te optimistisch over het landschap is gedacht: het pad gaat nu weer omhoog en nog steiler dan in het eerste deel. Als beloning is er wel een paar mooie vergezichten.

Eenmaal weer op adem na een korte maar weldadige pauze zit er niets anders op dan het pad verder naar boven te volgen. Het is een kwestie van de ene voet voor de andere blijven zetten. Met nog meer mooi uitzichten over de valleien waar de mist is in blijven hangen is het de klim zeker waard.

p1030931

Met behoorlijk wat hoogtemeters overwonnen gaat de route vervolgens een stukje vlak. Met uitzicht op de karakteristieke vorm van de Sugar Loaf in de verte. Het graspad slingert tussen de varens (die er nu redelijk bruin bij hangen) door. Tussen alle begroeiing is een klein vennetje verstopt. De vorst van de afgelopen nacht heeft er een flinterdun laagje ijs op achter gelaten. Als in een spiegel wordt de blauwe lucht in het ijs weerspiegelt. Even op de knieën om een paar foto’s te maken met de Skirrid op de achtergrond.

Na tien minuten is het echt tijd om weer in de wandelbenen te komen en het rondje van de dag af te gaan maken. Eerst nog een paar hoogtemeters maken en als het muurtje wordt bereikt gaat de route links af. Tijd om aan de langverwachte en verdiende afdaling te beginnen.

p1030946

Met een dik bladerdek op de grond is het hier en daar wat onduidelijk waar het pad loopt. Omdat er ook een afrastering staat is in ieder geval wel duidelijk waar je niet naar toe moet. Blijft er nog genoeg ruimte over om free format naar beneden te slingeren tot het hek wordt bereikt. Vanaf hier is het over de asfaltweg in een bijna rechte streep terug naar de bewoonde wereld.

Al met al een bijzondere wandeling, die vooral speciaal gemaakt werd door de bijzonder mooie uitzichten.

Ps. onderweg is er geen gelegenheid voor ‘tea’.

Facebooktwitter