Afstand: 8 kilometer (deel 1) en 16 kilometer (deel 2)

Waar: Grwyne Fawr Reservoir (Wales)

Gpx bestand: later beschikbaar

Samengevat: het eerste deel van een rondje om het reservoir. Vanaf de parkeerplaats het pad naar boven genomen. Na ongeveer drie kilometer komt de dam van het reservoir in zicht. Voor een paar mooie foto’s naar het midden van de dam gewandeld. De route blijft continue klimmen. Deel een van de wandeling eindigt op het keerpunt.

p1040301

Zoek je een wandeling bijna aan het eind van de wereld, dan is Grwyne Fawr Reservoir een goede keuze. Met een zonnige dag in het vooruitzicht op tijd vertrokken voor een, zoals het boekje het omschrijft, avontuurlijke wandeling.

Zonder problemen een parkeerplaats gevonden en het te volgen pad is duidelijk zichtbaar. Betekent wandelen in Wales vooral veel hoogtemeters maken, dit pad gaat klimt wel, maar is goed te doen voor een dubbel paar Nederlandse kuiten. Met de zon aan een ongekend blauwe lucht, een lekker briesje en geweldige uitzichten, heb je als wandelaar niet veel meer te wensen.

Met wel steeds een schuin oog op het weer (niets zo veranderlijk als het weer in de heuvels van Wales), worden de hoogtemeters een voor een afgetikt. In een mum van tijd komt de dam van het reservoir in beeld. Gebouwd in 1928 voor de watervoorziening van de groeiende bevolking. Het reservoir ligt zo hoog dat het water door de zwaartekracht genoeg druk krijgt om het omliggende gebied van water te voorzien.

Nog een klein stukje en dan hebben we de dam bereikt. Je kunt de dam opwandelen, dus alle gelegenheid om vanaf de dam een paar mooie foto’s van de omgeving te maken. Er wachten nog wat wandelkilometers, dus tijd om verder te gaan. Het pad blijft maar stijgen en het is hier en daar even zoeken naar de optimale lijn. Er liggen veel stenen, hier daar stukken ijs en van tijd tot tijd is er een stroompje water. En dan ook nog oog hebben voor de omgeving. Heel soms worden we gade geslagen door een verdwaald en verbaasd kijkend schaap.

Met de teller van de hoogtemeters steeds hoger, daalt de temperatuur steeds verder. Ook de wind wordt steeds beter voelbaar. Handschoenen, een sjaal en een winddichte jas zijn hier geen overbodige luxe ondanks het feit dat we hier nog redelijk beschut lopen. Omdat het tweede deel van de wandeling meer door open veld gaat, zoeken we een geschikte picknick plek op voor een broodje en een kopje warme thee (met dank voor het advies om een thermoskan mee naar Wales te nemen). We zijn het er over eens dat je slechtere plekken kunt treffen om je broodje kaas te eten.

Met aangevulde energie maken we het laatste stukje van de klim af en steken we het grote open veld over. Aan de andere kant van het veld bereiken we het keerpunt van de wandeling. Links af en dan terug wandelen.

Ps. Om terug te komen bij de auto, moet je ook deel twee wandelen. Wij hadden geluk met redelijk stabiel weer, maar zorg dat je altijd voorbereid bent op snel wisselend weer.

Facebooktwitter