Afstand: 10 kilometer

Waar: Muiderberg (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een wandeling vanuit het centrum van Muiderberg, over de dijk naar het Muiderslot. Inclusief een paar stiles. Altijd leuk. Even opletten en dan zie je onderweg nog in de verte het eiland Pampus liggen.  Een kleine omweg door het centrum van Muiden en dan via de lange rechte weg langs het kanaal weer terug.

Tussen alle afspraken door vanmiddag tijd voor een wandeling met een historisch tintje. Vertrekkend vanuit Muiderberg (bij de muziektent op de Brink), zijn de bordjes voor de ‘Muiderberg route’ gemakkelijk gevonden (blijkt dus mijn met de hand uitgeschreven routebeschrijving niet echt nodig te zijn). Omdat het de afgelopen dagen een beetje gevroren heeft is het pad op de dijk hard genoeg om over de dijk te wandelen. Nu er over het pad bovenop de dijk gewandeld kan worden, zijn de uitzichten aan twee kanten wijds.

Net voor Muiderberg verlaten wordt nog even stil gestaan bij het informatiebord; Muiderberg een badplaats uit het verleden. Aan de overkant ligt Almere inclusief strand.

Eenmaal op de dijk, is de route niet echt te missen. Het is gewoon recht door. Een paar keer een obstakel van een stile, maar die wordt soepel overwonnen. Een een kleine afwijking van de route, door nog even de trap naar beneden te nemen om bij het water een paar foto’s van de ijsschotsen te maken. Ondertussen is in de verte de het Muiderslot al te zien.

In het tweede gedeelte van de wandeling nog een verdedigingslinie doorbroken en dan komt het slot echt goed in beeld.

De routebordjes geven aan dat er linksaf geslagen moet worden. Met een mooie boog om het water heen wordt de verharde weg bereikt. Even goed de modder van de schoenen stampen. Dat scheelt zo een kilo per voet. Over de brug de bebouwde kom in. Besloten wordt een kleine variatie om de route te maken en rechtaf de trap op te gaan. Dit pad komt uit bij de ingang van het Muiderslot. In verband met wintersluiting (en we kwalificeren niet als grote groep, check de website voor openingstijden), zit er niets anders op dan maar door te wandelen.

Na nog een boeiend stukje door het historische centrum en langs de sluizen, wordt de andere kant van Muiden bereikt. Via een groenstrook (in de routebeschrijving omschreven als een bos), een sportveldje en een woonwijk, wordt het kanaal bereikt. Rechtsaf en dan helemaal rechtdoor tot de volgende brug (is wel een paar kilometer). Dit gedeelte van de wandeling valt wat tegen na de uitzichten van het eerste deel van de wandeling. Maar het helpt wel om het gemiddelde wandeltempo weer iets op te schroeven.

Bij de stoplichten links af en dan weer een strak stuk recht door voor de muziektent weer in zicht komt.

Ps. de heenweg was mijn favoriete uitzicht. Je zou de wandeling tegengesteld kunnen lopen. Voordeel is dat je het minder mooie gedeelte eerst loopt, maar het nadeel is dat je op de dijk minder uitzicht op het Muiderslot hebt. Zowel in Muiderberg als in Muiden is er gelegenheid voor koffie, thee of iets meer. Eindconclusie: prima wandeling.

Facebooktwitter