Afstand: 7 kilometer

Waar: Amstelveen (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Wandeling door het Amsterdamse Bos, inclusief uitzicht op de Bosbaan (vandaag wordt er niet geroeid). Bijzonder stukje door het natuurgebied. Net voor de finish, bij de sluis, nog een fotoshoot met een ijsvogel.

Met een hele middag de tijd om wat rond te lopen, lijkt het Amsterdamse Bos een prima locatie om wat rond te dwalen. Het adres van de Boswinkel in de navigatie gezet, maar zien of het gaat lukken een parkeerplaats te vinden. Vandaag geluk, ondanks veel animo onder de schaatsers om een paar lange baantjes over de Bosbaan te trekken, lukt het om genoeg ruimte te vinden om de auto zonder te veel gedoe neer te zetten.

Bij de Boswinkel nog wat informatie opgehaald (bijvoorbeeld dat het Amsterdamse Bos een aangelegd bos is). Er zijn een paar routes in het bos uitgezet. Omdat er tijd genoeg is, valt de eerste keuze op de langste wandeling. Zeven kilometer, dat moet gaan lukken. Vanaf de Boswinkel gaat de route om het Bospaviljoen heen. Bij het bord ‘Koenenwandeling’ gaat de wandeling officieel van start. Blijkt de route supergoed uitgepijld te zijn met paaltjes (paaltjes met een gele kop en nummer 1).

Eenmaal over de eerste brug van de wandeling kan de blik even op oneindig: een recht stuk langs de Bosbaan. En terwijl links de schaatsers voorbij glijden wordt ik rechts ingehaald door een hardloper in korte broek (en blote benen). Na nog een paar keer links en rechts afgeslagen te zijn, steekt de wandeling het natuurgebied in.

De wandelpaden slingeren tussen de bomen door, steken een paar bruggetjes over en komt langs de veerpont (vaart alleen van april tot oktober, dus blijft de wandeling vandaag aan deze kant van de plas). Nog een stukje natuurgebied (het klaphek valt met zoveel lawaai dicht dat er ongetwijfeld het eerste kwartier geen vogel meer te zien zal zijn) van de polder Meerzicht. Een stukje landschap dat, volgens het informatiebord, al een eeuwenoude historie kent.

 

Nog een klein stukje voor er weer een klaphek klaar staat. Gewaarschuwd door het vorige hek, nu met een iets minder harde knal het hek dicht gedaan. Linksaf volgens de routepaaltjes. Met nog een extra omtrekkende beweging gaat de wandeling langs de sluis. In een flits schiet er een vogel nog even over de weg om op de sluismuur te landen. Het is de verrassing van de dag: een ijsvogel. Deze vogel heeft blijkbaar ook alle tijd van de wereld want zij/hij (ik zie het verschil niet) geeft mij genoeg tijd om een hele fotoserie te maken. Maar na tien foto’s is het blijkbaar toch mooi genoeg geweest.

Vanaf de sluis is het nog maar een klein stukje voor de wandeling compleet is. Al met al een prima wandeling.

 

Facebooktwitter