Afstand: 10 kilometer

Waar: Tongeren (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Afwisselende wandeling over twee landgoederen , Landgoed Welna en Landgoed Tongeren en een stukje over de Tongerense Hei.

De proef van vandaag is om te kijken of je als wandelaar voordeel hebt bij het wandelen met een loopneus. De start ligt aan de weg van Nunspeet naar Epe, bij het restaurant ‘t Soerel. Aan de overkant van de parkeerplaats is het eerste bospad van de  wandeling al te zien. Even goed uitkijken bij het oversteken en we zijn onderweg.

In het bos, minder aangeharkt dan we gewend zijn, is er behoorlijk wat keuze in bospadjes. Eerst een paar keer rechtsaf. Hier en daar wordt de weg versperd door een dwarsliggende boom, maar er is altijd wel een weg omheen te vinden. Na iets meer dan een half uur omtrekkende bewegingen door het bos te hebben gemaakt wordt het open veld en de hei bereikt.

Nog een paar zandpaden te volgen, zonder een uitgebreide kaart zoals van de landmeter uit 1645 maar wel met twee onvoorziene, kleine, klimmetjes voor de Tongerense Hei wordt bereikt. Nog meer zandpaden met uitzicht over de hei, een vennetje als decor, zo worden de kilometers best gemakkelijk afgelegd.

Met nog genoeg tijd over voor een extra lusje aan de wandeling wordt nog een keer een bospad van Landgoed Tongeren ingestoken. In het laatste gedeelte van de wandeling is de keuze van bospaden wat beperkter. Veel van de paden zijn niet toegankelijk, ‘rustgebied voor het wild’. Gelukkig is er nog wel één bospad open voor wandelaars zodat de parkeerplaats wel bereikt kan worden.

Conclusie: je komt met een loopneus geen stap sneller van begin tot eind van de wandeling. Wel drie pakjes zakdoeken versleten. Ondanks de wat grijze dag wel een prima wandeling. Afwisseling van bos en hei. De hele wandeling gaat over zandpaden (afgezien van de eerste 50 meter waar de weg en het fietspad over gestoken worden).

Ps. Wij waren er buiten de openingstijden, dus geen koffie met gebak.

Facebooktwitter