Afstand: 10 kilometer

Waar: Hattem (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Wellicht niet de mooiste wandeling die je kunt bedenken, maar op een voorjaarsdag waarop de zon volop schijnt is het een prima rondje om de zon op je gezicht te voelen. Met uitzicht op de rivier en afsluiten op een terras in de Hanzestad.

Het is vandaag echt een ‘Zondag’ en dus ligt het voor de hand om een wandeling te gaan maken waar de kans op zon op je gezicht het grootst is: langs en over de dijk. Het startpunt van de wandeling begint in de schaduw van de kerktoren in het centrum van de eeuwenoude Hanzestad. De stoelen op de terrasjes zijn al aardig gevuld en het lijkt een goed idee om de wandeling te beginnen met een pauze.

Na wijs beraad toch maar besloten om eerst de kilometers te verslijten voor de benen worden gestrekt op het terras. Dus met een boogje om de stoelen heen en onder de stadspoort door in de richting van de haven. Bij de dijk linksaf en dan met de wind en de zon in de rug in de richting van Zalk.

De route is goed te doen, zelfs zonder de hulp van kaart of gps-apparaat: gewoon de dijk volgen. Bij de stoplichten nog steeds de dijk als richtingaanwijzer. Het voordeel van dit gedeelte van de wandeling is dat je nu bovenop de dijk wandelt, dus een beter uitzicht op de omgeving hebt.

Op een zondag als deze, is het ongewoon druk op de dijk. Niet alleen wandelaars maar ook fietsers en motorrijders zijn in grote aantallen op pad gegaan. In de verte zijn de kerktoren en de molen van Zalk te zien. Vandaag gaat de wandeling niet vergenoeg door om de tijd op de klok te kunnen lezen. Na bijna vijf kilometer is het draaipunt van de wandeling bereikt en kan aan de terugweg begonnen worden.

Met nog meer groen van het gras, blauw van de lucht en een ooievaar die op zoek is naar een gevarieerde lunch, lijkt de terugweg toch heel anders dan de heenweg, hoewel een groot deel van de wandeling dezelfde weg langs de dijk volgt. Ruim voor de kerkklok drie uur kan luiden zijn we terug in Hattem. Mooi op tijd om op het terras de wandeling af te sluiten met een ijsje.

Facebooktwitter