Afstand: 8 kilometer

Waar: Urk (Nederland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een afwisselende wandeling door bos, over de dijk met uitzicht op het IJsselmeer en een stukje binnenstad van Urk. Met als bonus, uitzicht op de bollenvelden (wandelen in april).

Denk je aan Urk dan denk je in de eerste plaats aan vissersboten, maar voor vandaag is het de bestemming voor een wandeling. Met een beetje hulp van de techniek en de telefoon, is het gezelschap mooi op tijd compleet om op pad te gaan. Het eerste deel van de wandeling volgt de wandelpaden door het Urkerbos. Het is een aangelegd bos met een historie van net ruim een halve eeuw. De wandelpaden zijn dus redelijk ingelopen.

Het meest opzienbarende punt is wel het ‘geologisch reservaat’. Afgeschermd door een groot hek is het, in ieder geval vandaag, alleen vanaf een afstand te bekijken. Na het nodige groen komt de dijk met de schaapskudde in beeld. Even klimmen naar de top van de dijk om vol in de wind te komen staan. Met een stevige ruk zijn alle krullen in een keer uit het kapsel geblazen. Het is even tussen de schapen en de lammetjes door navigeren om de wandeling over de dijk af te sluiten met een elegante klimpartij over een hek.

Zo halverwege april worden de akkers bont gekleurd. Na eerst een stukje boven langs de dijk met de wind in het gezicht te hebben gewandeld is het tijd om af te zakken naar het fietspad en met de blik op de vuurtoren van Urk  terug te wandelen. Dat scheelt direct een paar graden in de gevoelstemperatuur nu de wind in de rug blaast. Hoewel we als wandelaar minder voordeel van de wind hebben dan het bootje op het water is de wandeling over het vlakke fietspad geen zware inspanning.

Onder het toeziende oog van de schapen, die zich ongetwijfeld afvragen waarom de wandelaars weer in beeld komen om hetzelfde stukje te wandelen, lopen we inde richting van Urk. Toch is het uitzicht terug heel anders dan heen, inclusief de soms verfrissende verrassing van het opspattende water op de blokken.

Aan het eind van de route langs de dijk even via de trap naar boven klimmen naar het hoogste punt van Urk waar ook het het ‘Vissersmonument‘ staat. Met de wind in de haren nog een klein stukje naar de koffie met gebak. Na de pauze is het nog een kilometer door de bewoonde wereld, terug naar het startpunt van de wandeling. Lekker uitgewaaid en in goed gezelschap gewandeld.

Ps. om de weg terug te vinden naar het startpunt van de wandeling kan de route ‘Laatste stukje‘ gevolgd worden, hoewel er zo door de bebouwde kom er veel variaties te maken zijn.

Facebooktwitter