Afstand: 7 kilometer

Waar: Swindon (Engeland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een rondje vanaf de parkeerplaats van Lydiard park, door de achtertuin van het huis, over de velden en tot slot nog langs het huis en de vijver. Enige lenigheid, vooral in de benen, komt in deze wandeling goed van pas; er zitten een paar hoge stiles en opstapjes in de wandeling.

Een wandeling bij Lydiard park stond al een poosje op het lijstje van wandellocaties. Onderweg naar Wales is het een mooie onderbreking van de reis. Gelegen niet ver van de snelweg (vlak voor het eind van de wandeling zijn zelfs de auto’s op de snelweg te zien), dus er hoeft geen grote omweg gemaakt te worden voor de theepauze en het strekken van de benen.

Eenmaal de auto geparkeerd (en een parkeerkaartje gekocht) kan de wandeling beginnen. Net voor het bos ingewandeld wordt, is duidelijk te ruiken dat het voorjaar is en dat de wilde knoflook in bloei staat. Het witte tapijt onder de groene bomen is een mooi gezicht. Aan de andere kant van het stukje bos ligt een groot open veld, genoeg ruimte voor frisse lucht. De route is hier niet te missen, het wandelpad ligt duidelijk zichtbaar recht vooruit.

Op de t-splitsing valt de keuze op rechtsaf, door het hek de wijde wereld in.

Het verlaten van het aangelegde pad betekent ook dat er gelijk hoogtemeters overwonnen moeten worden. Niet schrikbarend veel maar ze zijn duidelijk te voelen. Helemaal als er een stile overwonnen moet worden. Met een typisch engels kerkje in het groen op de achtergrond volgt de route een goed zichtbaar pad in het gras. Volgen het bordje bij de stile is dit ook bij voorkeur het enige pad dat je volgt. Geen ruimte dus om even wild door het weiland te gaan rennen.

Het is wel toch nog wel goed opletten om de volgende stile op tijd te zien. Voor je het weet loop je er voorbij; ze zijn hier en daar goed tussen de struiken weggewerkt. Even nog getwijfeld om een pad door het bos te zoeken, maar het prikkeldraad en een niet zo vriendelijk waarschuwingsbord maken wel duidelijk dat dat niet de bedoeling is. Achter het prikkeldraad staan de bluebells al in bloei. Veel meer dan een foto van afstand zit er in deze wandeling niet in.

De route gaat verder door het bijna kniehoge gras (de schoenen houden de voeten gelukkig goed droog); de broekspijpen is een heel ander verhaal. Bij het hek is het nog een stile over en dan wordt het hoge gras vervangen door een asfaltstraat. Een klein stukje door de bewoonde wereld maar dan toch weer een stile over en het groen in. Nog een klein stukje voordat het park weer wordt bereikt.

Als toegift op zoveel groen en een klein beetje blauw, nog een rondje om het huis, langs de vijver en de kerk (Saint Mary’s Church gaat terug tot de 12e eeuw ), voordat de parkeerplaats weer wordt bereikt.

Ps. wanneer je bij Lydiard park wilt parkeren, vergeet dan niet een paar ponden bij je te hebben. Er staan parkeermeters en blijkbaar wordt er streng gecontroleerd, want een paar auto’s op het parkeerterrein had een bon. En dan wordt parkeren ineens wel heel erg duur.

 

Facebooktwitter