Afstand: 5 kilometer

Waar: Clifton (Engeland)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Vanuit Clifton (op het randje van Bristol) gewandeld over de brug, the Clifton Supsension Bridge. Vijfenzeventig meter boven het water geeft dat een mooi uitzicht op de omgeving.  Een rondje door het bos en weer terug.

In de serie ‘wandelingen onderweg van Dover naar Wales’ staat aan het eind van de middag nog een wandeling over de hangbrug bij Clifton op het programma. Komend vanuit Easton-in-Gradano en met de navigatie ingesteld blijkt de brug nog een kleine uitdaging in petto te hebben. De tol bedraagt 1 pond (heb je geen kleingeld bij je dan kun je nog bij het wisselkantoortje bij de brug wisselen) en moet in de machine gegooid worden. Wel lastig als je alleen en aan de ‘verkeerde’ kant in de auto zit. Gelukkig blijft de slagboom na het betalen van de tol lang genoeg open staan om terug in de auto te stappen, te starten en weg te rijden, een vreemd opkijkende chauffeur in de auto achter je achterlatend.

Na zes uur ‘s avonds is het geen probleem om een parkeerplaatsje te vinden. Binnen tien minuten na het vakkundig werpen van een pond zijn de wandelschoenen aan voor een wandeling over de brug. Met een kleine klim over ‘Obersatory Hill’ en een blik op het observatorium, inclusief nog een van de twee ‘camera obscura’s’ die in Engeland open zijn voor het publiek,  komt de brug breed in beeld.

Via het wandelpad wordt de route vervolgd langs de telefoonmast uit 1939. Dit overblijfsel van een van de verbindingen tijdens de Tweede Wereldoorlog is een van de historische mijlpalen van de wandeling. Als voetganger (en fietser) kun je tolvrij de brug oversteken. Midden op de brug is er een mooi overzicht over de rivierkloof van de Avon. Aan de overkant van de brug gaat de wandeling door ‘Leigh Woods’. Hier is duidelijk het voorjaar zichtbaar met bloeiende bluebells en wilde knoflook. In dit gedeelte van de wandeling gaan de paden vooral heuvelaf, in de richting van de rivier.

Omdat het toch sneller donker wordt dan verwacht wordt besloten de veilige route, over de verharde weg, terug te nemen. Dat betekent dat alle meters die net naar beneden zijn gewandeld weer naar boven geklommen moeten worden. Dat is dan ook even goed in de kuiten te voelen. Nog een keer stampend de brug over wandelen en via het park weer terug naar het begin van de wandeling.

Ps. ben je op tijd, dan kun je om drie uur mee met een rondleiding en wil je meer weten over de brug, dan is er nog het bezoekerscentrum.

Facebooktwitter