Afstand: 13 kilometer

Waar: Brecon (Wales)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een wandeling naar de top van de Pan y Fan, maar nu via Cwm Cynwyn. Vanaf de kant van Brecon een wandeling naar boven die voor het grootste gedeelte goed te doen is. De terugweg is goed uitkijken want een groot gedeelte van de route gaat over een soort van weg met veel losliggende stenen.

Wanneer je googelt op ‘Pan y Fan walks’ vind je naast de meer gangbare routes (vanaf Storey Arms), ook nog een route vanaf Cwm Cynwyn. Met een beloofde afstand van elf kilometer lijkt deze wandeling te overzien. Blijkt de eerste uitdaging van de dag niet de klim naar de top te zijn maar het vinden van de parkeerplaats en daarmee het startpunt van de wandeling.  Gelukkig met wat hulp van een paar wandelaars en het negeren van de navigatie lukt het om de parkeerplaats te vinden.

Tweede uitdaging is de betaalautomaat voor het parkeerkaartje. Blijkt die niet al mijn muntjes te accepteren. Na de hele collectie beschikbare muntje te hebben geprobeerd kom ik nog een pond te kort. Met de opmerking ‘just to help’ doet de dame die de worsteling geduldig heeft bekeken het ontbrekende muntstuk in de automaat. Eindelijk een kaartje dus op pad dan maar.

Gewapend met twee A4-tjes routebeschrijving kan het feest beginnen. De route is eigenlijk niet te missen. Het pad ligt duidelijk zichtbaar in het veld. Het eerste deel is goed te doen. Niet te steil, weinig losse stenen en weinig wind. Hoe verder de wandeling naar boven gaat wordt ook de wind steeds beter voelbaar en tegen de tijd dat het eerste plateau bereikt is staat de sjaal, die normaal gesproken rustig meedeint in het wandeltempo,  strak in de wind als een vlag op Koningsdag. Bij elke stap voel je letterlijk de wind rukken. Wanneer de andere kant van het plateau bereikt wordt, doemt (in ieder geval voor mij) de grootste uitdaging van de wandeling op: de ongeveer laatste vijftig meter naar de top gaan bijna recht omhoog. Op dat moment voel ik me meer een bergbeklimmer dan een wandelaar. Na de nodige angstige momenten en met een ‘high five voor mezelf’ kan dan toch de foto vanaf de top van de Pan y Fan worden gemaakt.

Vol in de wind koelt de gemiddelde wandelaar toch snel af dus we gaan snel weer op pad. Nu weer heuvelaf. Slingerend tussen alle obstakels door komt het einde van de afdaling toch sneller dan gedacht in zicht. Hier een keuze moment. Of de ‘Cribyn’ weer op of de ‘easy way out’ en rechtsaf over het pad, laag om de heuvel heen. Met de ervaring van de rukwinden in de laatste klim valt de keuze op het pad onderlangs. Een paar meter meer, maar een uitdagende klim minder.

Aan de andere kant van de ‘Cribyn’ is het draaipunt van de wandeling bereikt en via het pad met ontelbaar veel losliggende stenen begint de route naar beneden. Net als het wandeltempo weer iets omhoog gaat komt het volgende obstakel blatend in om de hoek. Een hele kudde schapen die vijf rijen dik, en met een schaapshond als drijvende motor, over de volle breedte van de weg naar boven komen wandelen. Of je als wandelaar maar even een stapje opzij wilt doen. Als alle schapen over de dam zijn kan de wandeling voortgezet worden.

Met nog een paar stiles (zo aan het eind van deze wandeling gaat dat toch minder soepel), een loopbrug en een paar slootjes over wordt het rondje afgemaakt. Mooie wandeling, geweldige uitzichten, maar ik weet niet of ik deze ooit weer zou doen.

ps. afgezien van een kleine onduidelijkheid aan het eind van de wandeling, klopt de beschrijving perfect.

Facebooktwitter