Afstand: 10 kilometer

Waar: Talybont on Usk (Wales)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Een wandeling die goed begint met een kleine klim, over de weg terugslingert naar Talybont on Usk om tot slot langs het Mon Brec Canal de weg te vinden naar Pencelli.

Met een behoorlijke hoeveelheid energie opgedaan (tea and Victoria sponge inclusief een dikke laag slagroom) kan de rugzak weer ingepakt worden voor nog een paar wandelkilometers. Bij de brug slaat de route rechtsaf in de richting van Brinore Tramroad. De door paarden getrokken treinen hebben nu plaats gemaakt voor wandelaars en de tramrails is lang geleden ook opgeruimd. Het enige wat nog aan spoorweg herinnert is een grote steen aan het begin van de route.

Hoewel het pad gestaag naar boven gaat, loopt het redelijk makkelijk. Het uitzicht verandert regelmatig. Soms tussen de bomen, dan weer langs een heggetje (met in april/mei een hele verzameling bluebells) en wanneer de wandeling bijna het hoogste punt van de dag bereikt is er een zonnig uitzicht op het reservoir. De ‘tramroad’ klimt nog een stukje maar de route slaat rechtsaf in de richting van de dam.

Via de weg wordt de andere kant van het reservoir bereikt. Tijdens de oversteek nog een paar foto’s gemaakt van al dat water. Dat zijn heel wat regenbuitjes geweest.

De route terug naar Talybont on Usk gaat over de weg (het scheelt een paar honderd meter met de optie om nog een keer over de ‘tramroad’ te gaan). Bij de klapbrug wordt het kanaal overgestoken en gaat het linksaf. Even nog de wandelinstructies lezen. Eenvoudiger kan het bijna niet (vrij vertaald): met het kanaal aan linkerkant wordt het jaagpad gevolgd in de richting van Pencelli en Brecon. Voor de zekerheid kan altijd een van de bankjes met de routekaart bekeken worden.

Onderweg staan nog een paar bankjes voor de wandelaar die zo nu en dan even de voeten rust wil geven, thee wil drinken of gewoon van het uitzicht wil genieten.

Onderweg zijn de bruggen weer te tellen. Voor de eenvoud van de wandeling kunnen alle bruggen tot aan Pencelli links blijven liggen. Eenmaal het juiste wandeltempo gevonden gaat het in een ruk naar tot Pencelli. Nog een brug onderdoor en dan de trap op. De finish ligt op de parkeerplaats net buiten het dorp. Fijn gewandeld.

Ps. vanuit Pencelli kun je de bus terug naar Talybont on Usk nemen. Maar zoek van te voren wel de bustijden uit, want de bus rijdt maar een paar keer per dag. Natuurlijk kun je ook teruglopen naar het beginpunt. Blijf je bij de ophaalbrug gewoon langs het kanaal lopen, dan sla je het rondje langs het reservoir op de terugweg over. Scheelt toch ongeveer vier kilometer.

Facebooktwitter