Afstand: 4 kilometer

Waar: Skenfrith (Wales)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat:  Een kort rondje, langs Skenfrith Castle, inclusief een steile klim en een kleine uitdaging bij het hek.

Voor vanmiddag aangemeld voor de wandeling ‘Two sides of the Monrow’. Dat wordt wandelen met doorgewinterde Wales-wandelaars. Dan sta je als toerist natuurlijk al met 0-2 achter. Om straks niet helemaal de hekkensluiter van de groep te zijn, vanmorgen nog even de wandelschoenen klaar gezet voor een inlooprondje. Bij ‘the Bell of Skenfrith’ de routebeschrijving van een korte wandeling opgehaald (voor de doorlopers staat er ook een iets langer rondje in de folder, maar dat wordt net te krap om op tijd terug te zijn voor de groepswandeling) zodat vooraf de afstand bekend en het wandeltempo vastligt.

Het eerste herkenningspunt volgens de beschrijving zijn de overblijfselen van een fort uit de dertiende eeuw, Skenfrith Castle.  Het fort is van heel dichtbij te bekijken, maar omdat het er al een poosje staat, zal het over een tijdje nog wel staan en blijft het wandeltempo ongewijzigd. Langs de kerk bij het bruggetje rechts af.

Met de bebouwde kom achter de rug gaat de weg direct steil omhoog en dat is direct te voelen. Met het uitzicht als excuus even op adem komen. Levert gelijk een plaatje voor het digitale plakboek op. Maar omdat de top nog niet bereikt is, moet er nog weer verder geklommen worden.

Het is wel opletten, want voor je het weet mis je de stile links van het pad. Met een soepele beweging gaat het over het eerste obstakel van de dag. Tussen de schapen door wandelen in de richting van het bos. Hier staan nog een paar stiles verdekt opgesteld maar ze zijn allemaal goed te doen. Volgens de routebeschrijving is al meer dan de helft van het rondje gemaakt.

Nog een veld door en dan moet het kasteel alweer in beeld komen. Maar dan blijkt er zelfs in een redelijk eenvoudige wandeling toch een uitdaging verstopt te kunnen zitten. Daar waar een stile het makkelijk zou moeten maken blijkt die verdwenen te zijn. Niet direct paniek, want er is nog een hek. Meestal zijn die gewoon open te doen (niet vergeten daarna weer goed te sluiten). Dit hek blijkt echter met een groot hangslot dicht gemaakt te zijn. Door het gaas wat aan het hek is vast gemaakt lukt het ook niet om over het hek te klimmen. Het is dus zoeken naar een alternatief (en de klok tikt gewoon door). Die wordt gevonden iets verderop. Daar wordt de afrastering, niet zonder het betere klim- en klauterwerk in te zetten, overwonnen en kan zonder kleerscheuren het laatste stukje van de wandeling gemaakt worden.

Met een snelle blik op de kerkklok wordt duidelijk dat er nog meer dan genoeg tijd is om een email naar huis te sturen en een kopje koffie te drinken voordat de wandelgroep vertrekt. Misschien niet de meest bijzondere of verrassende wandeling, maar met een stukje geschiedenis, een uitdaging en een paar mooie vergezichten een prima rondje.

Facebooktwitter