Afstand: 6 kilometer

Waar: Llanddewi Skirrid (Wales)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Wandelen in Wales betekent dat er altijd wel ergens een klimmetje in de wandeling zit. Een rondje over de Skirrid Fawr (omdat een klim naar boven je de adem kan ontnemen, al is het maar vanwege het uitzicht, kortweg Skirrid genoemd) betekent altijd een steil klimmetje aan het begin. Halverwege is er nog de keuze, helemaal naar de top of toch de minder zware variant, onderlangs. Vandaag gekozen voor de makkelijke versie: zonder tweede klim.

DSC_0103

Als je in de buurt van Abergavenny bent, de wandelschoenen hebt meegebracht en wel van een klimmetje houdt, kan een wandeling over de Skirrid Fawr niet ontbreken. Omdat het niet te hard regent (in ieder geval naar plaatselijk maatstaven) dan maar de wandelschoenen aangetrokken en op pad gegaan.

Vandaag geluk, een lift naar het beginpunt van de wandeling (de parkeerplaats aan de voet van de heuvel). Omdat er geen duidelijke planning is, afgesproken om terug naar huis te lopen. Vanaf de parkeerplaats is er een klein stukje waar het stijgingspercentage nog wel mee valt, eenmaal door het eerste hek dan gaat het direct een stuk steiler omhoog (mocht je eerst nog wat moed willen verzamelen, er staat een bank om van het uitzicht te genieten).

Met het blue bell seizoen nog in volle gang is er tijdens de steile klim genoeg afleiding, toch bijt het wel een beetje door in de kuiten. Halverwege het klimmetje is er nog een bankje neergezet, voor het geval dat. Eenmaal door het tweede hek zit het klimwerk er vooralsnog op.

Vandaag voor een rondje met de klok mee gekozen. Het eerste deel slingert het pad tussen de bomen en de blue bells door. Het gaat op en af en met de regen is het goed uitkijken voor gladde stenen. Zonder kleerscheuren dit deel van de wandeling gemaakt. Dan komt toch het keuze moment. Optie 1: aan een tweede klim beginnen en naar de top wandelen. Optie 2: de tweede klim overslaan en onderlangs wandelen. Met al het glibberen en glijden van het eerste gedeelte nog in de benen wordt het optie 2.

DSC_0104

Hoewel het de schapen niet uit lijkt te maken waar je langs wandelt, zij gaan onverstoorbaar door, even de tijd genomen in een paar foto’s te maken. Het is vooral grijs en nat, maar hoe dan ook mooi. De route onderlangs ontwijkt dan wel de klim, met alle nattigheid is ook deze route vandaag niet een die je met de ogen dicht kunt doen. Blijven opletten waar de voeten neer te zetten. Voor je het weet sta je in een diepe plas water, glij je uit in de modder of verschuift er een losliggende steen. Nog een paar loslopende koeien ontwijken voor het klaphek (waar je ook op de heenweg door heen komt) wordt bereikt.

Dan blijkt maar weer dat afdalen soms net zo inspannend kan zijn als klimmen. Met een iets hoger beentempo dan de heenweg, wordt de parkeerplaats in recordtempo bereikt.

DSC_0109

Mocht je zin hebben in een beetje warmte (thee, cake of toch koffie), dan is ‘the copper kettle’, ongeveer 100 meter van de parkeerplaats af een aardig idee. Homemade cakes is wat mij betreft altijd een goed idee.

Ps. vanaf het startpunt (de parkeerplaats) terug gewandeld naar huis. Dan blijkt maar weer hoe veranderlijk het weer in Wales kan zijn. Is de hele wandeling in een miezerige, druilerige regen gegaan, de wandeling naar huis gaat met de zon op het gezicht. Net voor het eindpunt nog even achterom gekeken en een foto van de Skirrid in de zon gemaakt.

 

 

Facebooktwitter