Afstand: 4 kilometer

Waar: Pencelli (Wales)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: In een landschap waar heuvels elkaar in rap tempo opvolgen lukt het toch om een vlakke wandeling te maken. Langs het Mon & Brec Canal, bruggen tellen, eendjes voeren en het landschap aan je voorbij laten glijden.

Met veel vlakke kilometers is het jaagpad van het Mon & Brec Canal een welkome afwisseling in een landschap dat zich vooral laat omschrijven met de woorden: ‘heuvel-op-en-heuvel-af’. Vanmiddag gekozen voor de etappe Pencelli naar Talybont on Usk. Net buiten het bruisende hart van Pencelli, ongeveer vijftien huizen en een pub die op een nieuwe eigenaar wacht, een parkeerplaats gevonden. Met vooral vlakke kilometers voor de boeg wordt het opwarmen van de kuitspieren maar overgeslagen.

Dat is gelijk te voelen wanneer de treden van de trap worden geteld om van de doorgaande weg op het jaagpad te komen. De eerste brug waar het pad onderdoor gaat is niet het meest indrukwekkende exemplaar van de bruggen die je tijdens de wandeling tegenkomt.

Omdat wandelen langs een kanaal niet echt de mogelijkheid geeft om de route kwijt te raken en er dus niet echt een noodzaak is om voortdurend de routebeschrijving na te lezen, is er alle tijd om de ogen over het landschap te laten glijden. Tussen de groenstroken door zijn er mooie doorkijkjes  op het heuvellandschap inclusief de onvermijdelijke schapen in de wei.

Het is een hele verzameling van bruggen, inclusief een met een waarschuwingsbord. Het bord met de waarschuwing dat de brug niet geschikt is voor zware voertuigen, staat strategisch zo opgesteld dat de de tekst pas kunt lezen als je over de brug bent. Maar blijkbaar kan de brug wel wat aan want zelfs na al die jaren is hij nog niet ingestort.

Bij Talybont on Usk aangekomen wordt even het jaagpad verlaten om over de verharde weg richting het dorp te wandelen in de verwachting dat er een tea room open is voor thee met taart. De enige winkel die het dorp rijk is doet gelijk ook dienst als tearoom (inclusief een collectie taarten uit eigen keuken), vvv-bureau en fietsenverhuur. Een mooi eindpunt voor deze wandeling.

Ps. Vanuit Talybont on Usk kun je kiezen, of met de bus terug naar Pencelli of toch maar wandelen (bijvoorbeeld via de route ‘Talybont Reservoir’). Kies je voor de bus zorg dan wel dat de bustijden bekend zijn. Het is geen lijndienst die elk half uur tussen de  diverse dorpen rijdt.

Facebooktwitter