Afstand: 6 kilometer

Waar: Tintern (Wales)

Gpx bestand: hier beschikbaar

Samengevat: Vanaf de parkeerplaats in Tintern een wandeling langs Tintern Abbey (zeker een bezoekje waard) en dan een uitdagende klim naar ‘the devil’s pulpit’. Het uitzicht op de top is wijds. De wandeling volgt dezelfde weg terug. De wandeling begint in Wales en maakt de oversteek naar Engeland.

In de verzameling wandelingen in Wales, kan de wandeling langs een van de grootste kloosterruïnes niet ontbreken. Met zelfs parkeerplaatsen speciaal voor touringcars wordt wel direct duidelijk dat Tintern Abbey een toeristische trekpleister is. Er is dus geen ontkomen aan, uitgerust met rugzak, fotocamera en een route beschrijving kun je zo mee in de stroom.

Om nog genoeg moed en energie voor de klim naar ‘the devil’s pulpit’ over te hebben eerst maar de wandeling maken. De rivier wordt overgestoken bij de brug, die er best solide uitziet maar toch een paar planken heeft waar je de grond onder je voeten even voelt te bewegen. De grens tussen Wales en Engeland kan zonder paspoortcontrole overgestoken worden.  Snel doorlopen maar. Is het eerste stukje met twee vingers in de neus te wandelen. Eenmaal aan de klim begonnen wordt al snel duidelijk dat de klim vanavond zeker in de kuiten te voelen is.

De wandeling volgt een redelijk ingelopen route naar boven. In april en mei (afhankelijk van het weer) kleuren de bluebells en de wilde knoflook het uitzicht afwisselend blauw en wit. Hoewel er redelijk wat hoogtemeters overwonnen worden in de klim is de ongelijke ondergrond misschien wel de grootste uitdaging van de wandeling. Het blijft goed uitkijken waar de voeten neer gezet worden. Net wanneer de motivatie om nog meer klimmeters te maken op is wordt het pad eindelijk weer een beetje vlak.

Nog een bocht en dan wordt het draaipunt van de wandeling bereikt: ‘the devil’s pulpit’.  Het verhaal gaat dat vanaf deze piek van kalksteen de duivel probeerde de monniken van de abdij te verleiden zich bij hem aan te sluiten. Vanaf het uitkijkpunt is tussen de boomtoppen door een mooi uitzicht op Tintern Abbey en de Wye. Even op adem komen voordat de wandeling terug naar de bewoonde wereld gemaakt gaat worden.

 

Ondanks he feit dat er vooral gedaald met worden blijkt (in ieder geval op een dag dat er al een wandeling door de heuvels is gemaakt) ook de terugweg zo nu en dan een uitdaging te zijn. Maar slingerend tussen de stenen door lukt het om zonder vallen de brug over het water weer te bereiken. Met een toch nog onverwachte hink-stap-sprong-beweging worden de krakende balken ontweken en wordt de oversteek naar Wales soepel bereikt. Het leuke aan de wandeling is dat zowel Wales als Engeland wordt aangedaan. Precies op de goede plek op de top heb je een mooi uitzicht. De rest van de klim gaat vooral tussen de bomen door, dus minder wijdse uitzichten. Samen met een een bezoekje aan het monument was Tintern een prima middagbesteding.

ps. wil je Tintern Abbey bezoeken, dan heb je een toegangskaartje nodig. Controleer vooraf de openingstijden.

Facebooktwitter